Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srce iPada

Zagonetni procesor u iPadu 10-60 posto brži od čipova slične snage

Procesor Apple A4
Anandtech
04.04.2010.
u 20:31

Prvoga dana nakon što je javnosti postao dostupan iPad specijalizirani portali su se bacili na to da razotkriju kakvo mu to srce omogućuje brzinu

Već prvoga dana nakon što je iPad dostupan kupcima, a pretpostavlja se da ih je samo u subotu moralo biti prodano barem 700 tisuća, tehnički su se portali bacili na to da pločasto računalo rastave i pokušaju otkriti što je u njemu originalna konstrukcija. Ništa ili malo što ne bi mogli u uređaju sastaviti i drugi proizvođači, osnovni je dojam. Dvije su pojedinosti ipak drukčije: pažljivost i urednost kojom su pojedine komponente "slagane" u vrlo tanko kućište izrađeno iz jedne ploče glodanoga aluminija, ali i brzina kombinirana s ugodnom grafičkom glatkoćom kojom se uređajem upravlja na dodir.

Više od svega radoznalost je izazivao procesor A4 s Appleovim žigom. Za njega se službeno zna da pripada obitelji moćnih i ekonomičnih procesora ARM, kakvim se opremaju i drugi mobilni uređaji, te da on kuca na taktu od jednoga gigaherca. Po nacrtima iz Applea proizvodi ga Samsung.

Ekspertni portal Anandtech je, svjestan da zbraja "kruške i jabuke", usporedio učitavanje pojedinih stranica na iPadu, iPhoneu 3GS i Googleovu Nexusu pod WiFi mrežom. Pokazalo se da u toj disciplini iPad prednjači od 10 do 60 posto pred Nexusom, a gotovo je dvaput brži od iPhonea. Na testu izvođenja funkcija u Javi postizao je reultate u 3/4 vremena Googleova Nexusa One i 3/5 vremena iPhonea. Čini se da je sam procesor, koji na sebi ima ugrađenu i jezgru operativnog sustava, gotovo 38 posto snažniji od Qualcommova procesora QSD8250 u Googleovu mobilnom uređaju, a za to "sumnjiče" bolju unurašnju arhitekturu procesora ili veće priručne procesorske memorije, a dopunski dojam brzine ostavlja iPadov mnogo jednostavniji softverski okoliš u kojemu se programi izvode. S ovim sustavom i ovim konstruktorskim iskustvom nova će inačica iPhonea sigurno biti osjetno brža od Googleova Nexusa One, kod čije se konstrukcije željelo da konkurenciju na svaki način brzinom "ostavi u prašini".

Portal Engadget, kojemu nije promakla nijedna spomena vrijedna nova igračka, brzinu procesora pripisuje Appleovoj pametnoj kupnji tvtke P. A. Semi koja se specijalizirala za dizajniranje inteligentno unaprijeđenih procesora iz obitelji ARM. Zamjećuju da pri istom taktu u procesor toga tipa djeluje mnogo djelotvornije u iPadu nego u Nexusu One, a da s taktom od 600 MHz iPhone jednostavno ne može doostizati ova dva uređaja.

Oba portala predviđaju da je počela utrka između dvaju jedinih konkurenata koji će se truditi da jedan drugoga preteknu.

Ključne riječi

Komentara 11

MA
Macaktom
22:44 04.04.2010.

opet apple EPP daj budite pošteni i napišite da je ovo još jedan sponzorirani članak. internet bez flasha.......

Avatar jura-100
jura-100
13:14 05.04.2010.

Opet je \"novinar\" Kiš napisao pravu hrpetinu besmislica i gluposti o temi koju apsolutno ne razumije: \"... iz jedne ploče glodanoga aluminija\" - zaboga, nije glodan nego BRUŠEN \"... s ugodnom grafičkom glatkoćom kojom se uređajem upravlja...\" - uređajem sese upravlja GLATKOĆOM??? Što bi to moglo značiti? \"... procesor A4 ... pripada obitelji moćnih i ekonomičnih procesora\" - A4 nije nikakav MOĆNI procesor, već upravo obratno - u usporedbi sa današnjim procesorima, on je pri samom dnu po snazi \"... procesor, koji na sebi ima ugrađenu i jezgru operativnog sustava..\" - ima ugrađenu i JEZGRU OPERATIVNOG SUSTAVA??? Ovo ne bi rekao ni pučkoškolac iz provincijske škole. Kako to \"novinar\" Kiš zamišlja da se u procesor ugrađuje nekakva JEZGRA operativnog sustava??? KATASTROFA od teksta !!! Pa zar Večernji stvarno nema love da plati nekog srednjoškolca koji se bar malo kuži u ovakve teme? Dajte već jednom maknite ovog Kiša iz novina... ili neka piše izvještaje sa placa... Tužno...

OB
-obrisani-
19:44 05.04.2010.

Uskoro ču na Tele 2 moči ponovno kupiti na ugovor novi mobilni. Zanima me kakvi su LG proizvodi? Trebao bih nešto sa fotoaparatom od 3 pa + megapiksela. Možda i nešto da mogu imati vezu sa mojim e mailom. Nemam. Nemam puno love, do 1 000 kn. Osobno sam zadovoljan sa Nokiom i Motorolom ali ......... Ja se u sve to niš ne kužim pa molim pomoč. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije