Naslovnica Tech/Sci Znanost

Zabrinjavajuće: površina francuskih alpskih ledenjaka nestaje tri puta brže

Ledenjaci Mont Blanca najotporniji su na eroziju i kod njih je zabilježeno smanjivanje površine od jedan posto godišnje
14. rujna 2017. u 09:27 1 komentara 1039 prikaza
Alpe
Foto: Felix Kästle/DPA/PIXSELL

Od 2003. do 2015. ledenjaci francuskih Alpa prosječno su izgubili 25 posto površine koja se sada smanjuje tri puta brže nego prije, pokazalo je istraživanje francuskih znanstvenika.

3 najtoplije godine u povijesti Globalno zatopljenje kroz povijest, pogledajte kako se zagrijava Hrvatska

Prema laboratoriju za ledenjake i geofiziku (LGGE) u Grenobleu, koji u sklopu europskog istraživanja prati taj dio Alpa, otapanje ledenjaka iznenada se ubrzalo u tom razdoblju.

Istraživanja pokazuju da je gubitak između 2003. i dana zadnjeg mjerenja u 2015. prosječno dva posto godišnje za francuske Alpe u usporedbi s 0,7 posto u ranijem razdoblju od 1986. do 2003.

"Broj je gotovo trostruko veći", kaže znanstvenik Antoine Rabatel koji je dovršio istraživanje proteklog lipnja na temelju satelitskih snimaka.

"Sve veći gubitak više je nego očigledan, posebice u nižim dijelovima planinskih masiva. Možemo, općenito, povezati smanjivanje površine s prosječnom visinom na kojoj su ledenjaci", objašnjava on.

Ledenjaci Mont Blanca, najvišeg vrha u Europi  (4809 metara), najotporniji su na eroziju i kod njih je zabilježeno smanjivanje površine od jedan posto godišnje u razdoblju od 2003. do 2015. u usporedbi s 2,25 posto godišnje kod ledenjaka u lancu Ecrins.

Najpogođeniji su ledenjaci na Vanoiseu koji godišnje gube 2,6 posto površine zbog toga što su većim dijelom ispod 3800 metara nadmorske visine.

glečer prvi zabilježeni slučaj Otapanje glečera prouzročilo nestanak velike kanadske rijeke – u samo 4 dana

"Umjereniji gubitak površine na Mont Blancu objašnjava se činjenicom da su ti ledenjaci na većoj nadmorskoj visini", kaže Antoine Rabatel. On tumači i da Mont Blanc ima "akumulacijske zone" u kojima se led stvara iz nakupljenog snijega, a koji su na velikim nadmorskim visinama.

Istraživanje je provedeno u suradnji s austrijskim, talijanskim i švicarskim znanstvenicima u sklopu projekta Europske svemirske agencije. Rezultati cjelokupnog istraživanja još nisu poznati.

Ubrzano otapanje ledenjaka rezultira i većim rizicima za poplave tih planinskih područja u kombinaciji s jakim kišama i superolujama potaknutim globalnim zatopljenjem.

Istraživanje objavljeno u srpnju u časopisu Nature Climate Change upozorava da postoji tek pet posto izgleda za zaustavljanje globalnog zatopljenja na ispod dva stupnja Celzijevih. Uz sadašnje trendove, Zemlja bi se mogla zagrijati za tri stupnja.

Prijašnja istraživanja pokazala su da su se ledenjaci u Peruu smanjili od 1970. za više od 40 posto.

Globalizacija prirode Jadran koloniziraju nove vrste riba, stižu li i otrovne grabežljivice? Ledenjak 4 Novo otkriće Antarktički ledenjaci igraju iznenađujuću ulogu u usporavanju globalnog zatopljavanja Ledenjak Najnovije istraživanje NASA-e Led na Antarktici raste, ali se topi na Grenlandu
Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • puf-pant:

    mont blanc nije navisi vrh europe...check your story bro..alpi mozda je navisi vrh..sta mislis novinarcek?