Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi zabilježeni slučaj

Otapanje glečera prouzročilo nestanak velike kanadske rijeke – u samo 4 dana

glečer
Foto: Jim Best/University of Illinois
1/3
18.04.2017.
u 10:30

Znanstvenici tvrde da je to još jedan dokaz kako globalno zatopljenje dramatično mijenja svijet kakav poznajemo

Rijeka koja je tekla od jednog od najvećih kanadskih glečera nestala je u roku od četiri dana prošle godine, piše TheGuardian.

Znanstvenici kažu da je to još jedan dokaz kako globalno zatopljenje dramatično mijenja svjetske geografske karakteristike.
Prekidanje i neočekivano nestajanje rijeke Slim, koja je imala do 150 metara u najširim točkama, jest prvi zabilježeni slučaj "iskakanja rijeke", u kojem je tok jedne rijeke odjednom prebačen u drugi.

Foto: Jim Best/University of Illinois

Sve je dokumentirala skupina znanstvenika koja godinama prati kretanje, odnosno topljenje glečera.

Stotinama godina rijeka Slim nosila je otopljeni led s glečera Kaskawulsh iz kanadskog dijela Yukona u rijeku Kluane, a zatim u rijeku Yukon prema Beringovu moru. No, u ljeto 2016., razdoblje intenzivnog topljenja glečera prouzročilo je tu drastičnu promjenu.

Znanstvenici upozoravaju da bi topljenje grenlandskih glečera moglo podići razinu mora za pola metra.

>> I Putin kao Trump - doveo u pitanje ljudski čimbenik u klimatskim promjenama

>> Globalno zatopljenje može izazvati pola milijuna smrti 2050.

Ključne riječi

Komentara 2

RB
robert.b.40
22:56 06.05.2017.

to je tolko glupo i malo i smjesno da covjek moze da promjeni klimu da su takovi pametni,biliprije sto godina,mozda bi im ona generacija vjerovala posto su bili/80%/nepismeni ali danas je to malo teze vjerovat posto normalnim ljudima je mozak stabilan,ali za njihov trebaju pod hitno na pregled dok nije kasno.sto je priroda ili bog napravijo to ljudska ruka nemoze da mijenja.

ZO
Zonasumraka4
14:55 18.04.2017.

Laži i obmane kao i obično radi profita! Nikakvo globalno zatopljenje već normalan klimatski ciklus koji se neprestano ponavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije