Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prečaci na Androidu

Widgeti - ikone koje to zapravo nisu

15.12.2017.
u 08:51

Na Androidu, osim ikona, na početnom ekranu mogu biti i takozvani widgeti.

Ovdje je bitno spomenuti da na Androidu, osim ikona, na početnom ekranu mogu biti i takozvani widgeti: to su sličice koje su najčešće veće od ikona a pružaju korisne informacije (ili prečice do njih). Na Androidu su neki widgeti već unaprijed postavljeni, primjerice tražilica Googlea, vremenska prognoza, kontrole za reprodukciju glazbe… Sve njih možete po volji ukloniti (na isti način kao ikone) i/ili zamijeniti drugima, koji su vam korisniji: birate ih na isti način kao što mijenjate sliku pozadine: pritisnute prstom na slobodno mjesto na početnom ekranu i pričekate sekundu dvije dok se ne pojavi novi ekran te zatim na njemu odaberete Widgeti.

Kao widget, možete odabrati i one koji pokreću pojedine funkcije aplikacija. Primjerice, na većini Androida postoji widget kojim možete direktno provjeriti koliko vam treba vremena da bi stigli do vašeg odredišta (autom, javnim prijevozom ili pješice). Kada ga pritisnete i upišete primjerice „dom“, on će otvoriti Google Karte, provjeriti stanje u prometu i reći vam za koliko ćete otprilike biti kući. (Da bi to bilo moguće, morate imati uključen pristup internetu, te morate prethodno označiti na Google Kartama gdje vam je dom.)

Isto tako, postoji widget kojim možete provjeriti koja to pjesma svira (ne na tabletu, nego negdje oko vas – čut će ju preko mikrofona). I za nju vam treba internetska veza: njome Android provjerava ono što čuje preko mikrofona i uspoređuje glazbu sa svojom bazom.

Zvuči komplicirano? Ne, savršeno je jednostavno. Cijeli ovaj postupak traje samo par sekundi, i dovoljno je pritisnuti prstom na ikonu widgeta da bi saznali ime pjesme i izvođača. Ne može biti jednostavnije, a djeluje poput magije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije