Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAVNO NAPAJANJE

Vojska izmislila jednostavan uređaj za krađu struje

VN Španjolske
Foto: AFP
1/2
01.07.2010.
u 12:49

Vojnicima na terenu, ako su blizu dalekovoda, dobro dođe mogućnost električnog napajanja. Međutim, očito nitko od vojnih inženjera nije razmišljao o tome što će se dogoditi kad njihov izum dobije i civilnu primjenu.

U istraživačkom centru američkoga ratnog zrakoplovstva u Daytonu u Ohiju konstruktor mehanike Dave Coates smislio je napravu koja vojnicima na terenu, pod uvjetom da se na tom terenu nalaze vodovi dalekovoda, omogućava jednostavan pristup struji: potrebno je samo prebaciti uređaj RAPS (Remote Auxiliary Power System) i kukica u mehanizmu napravi kontakt omogućujući dovod struje kojom se vojnici mogu služiti za npr. punjenje baterija u svojoj opremi. Dakle, ako primjerice padobranci ne iskaču baš u potpunu divljinu, nego je zona ratnih operacija u nekoj civilizaciji gdje se transportira struja, opskrba energijom je riješena.

- Istraživanje i konstruiranje nove opreme sjajno su polje za rad. Naročito kad vam mnogo ljudi kaže da je zadatak koji ste dobili nemoguće izvršiti, a onda vi smislite nešto ovakvo - kaže Coates pokazujući svoju kukicu.

Svaka njemu čast što je smislio jednostavnu napravu kojom veliku voltažu iz dalekovoda, a riječ je o stotinama tisuća volti, jednostavno mogu iskoristiti mali korisnici, ali jesu li u vojsci razvijajući RAPS pomislili i na neugodnu činjenicu da njihova oprema može biti korištena i u civilne svrhe? Možemo uskoro očekivati da nam svima računi za struju postanu mnogo, mnogo veći – ako nismo među onima blizu nekog dalekovoda koji su jednostavno prebacili kuku preko žice i imaju struje do mile volje.

Komentara 19

DU
Deleted user
15:09 04.07.2010.

Jedna Japanac je izmislio baterije koje trebaju samo biti navlažiti da bi davale struju i mogu trajati godinama. Imate na YouTube video o tome. Ali to neće koristiti jer bi onda prodavači baterija bankrotirali rađe rade ovakve uređaje, jer znaju da će na kraju sve to potrošači platiti.

Avatar ivek
ivek
05:59 08.07.2010.

ameri su budale.. zar u ratu ima struje u dalekovodima...hahaahahah davno su izmislili punjenje na manualan nacin.... mogu seb kupit u kini za sitnu lovu

CU
cunt
18:31 01.07.2010.

evo opet ti glupi ameri kasne............u Zgb svaki drugi stanovnik krade struju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije