Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Velikogorički gimnazijalci osvojili drugo mjesto

Zadatak je bio da koristeći tehnologije interneta stvari izrade rješenje koje bi pomoglo u prevenciji požara.
21. siječnja 2019. u 19:50 0 komentara 106 prikaza
HT
Foto: HT

Tročlani tim srednjoškolaca iz Velike Gorice – Patrik Vuković, Dorian Farkaš i Antun Drobnjak osvojio je drugo mjesto, na međunarodnom natjecanju koje je organizirao Hrvatski telekom. Zadatak je bio da koristeći tehnologije interneta stvari izrade rješenje koji bi pomoglo u prevenciji požara i njihovom ranom otkrivanju.

Ministrica Divjak Škola za život Uskladili kurikul za povijest unatoč prekratkom roku

Kako pojašnjavaju iz HT-a timovi su trebali osmisliti rješenje za rano otkrivanje šumskih požara koristeći senzore temperature, relativne vlažnosti zraka, koncentracije ugljičnog monoksida i dioksida u zraku, te ih s pomoću NB-IoT tehnologije povezati s aplikacijom ili platformom. U izazovu da ponude najbolje rješenje sudjelovali su timovi iz pet zemalja.

Prema ocjenama HT-ovog žirija najbolje rješenje za ranu detekciju šumskih požara razvio je tim iz Poljske. 
– Htjeli smo iskoristiti naše znanje i prikupiti nova iskustva koja ćemo ugraditi u naš sustav očuvanja vegetacije. Projekt je dijelom ostao na teorijskog razini, jer nam za daljnju realizaciju i nadogradnju trebaju dodatna financijska sredstva. Nadamo se da ćemo uspjeti razviti projekt do kraja – kazali su nakon natjecanja članovi velikogoričkog tima - GVG Firefighters.

Pobjednički poljski tim ponudio je rješenje pod nazivom Fire Finder, koji uz pomoć niza umreženih uređaja precizno mjeri niz parametara, potom ih analizira te tako može točno pronaći mjesto požara i predvidjeti putanju širenja.

Pogledajte video obilježavanja vojno-redarstvene akcije Maslenica

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.