Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVELI 200 DANA NA ISS-U

Tri ruska kozmonauta sigurno su sletjela na Zemlju, Cristoforetti prva Europljanka koja zapovjeda ISS-om

Reuters/PIXSELL
30.09.2022.
u 07:00

U srijedu je Artemjev predao zapovjedništvo ISS-a talijanskoj astronautkinji Samanthi Cristoforetti, prvoj Europljanki koja je preuzela tu ulogu.

Tri ruska kozmonauta sigurno su sletjela na Zemlju u četvrtak nakon nekih 200 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Oleg Artemjev, Sergej Korsakov i Denis Matvejev krenuli su kući kapsulom Sojuz s ISS-a u četvrtak i prizemljili nekoliko sati poslije u stepama središnjeg Kazahstana, pokazale su snimke koje je prenijela američka svemirska agencija NASA.

U srijedu je Artemjev predao zapovjedništvo ISS-a talijanskoj astronautkinji Samanthi Cristoforetti, prvoj Europljanki koja je preuzela tu ulogu. 

Na ISS-u su uz nju astrounauti Bob Hines, Kjell Lindgren te astronautkinja Jessica Watkins. Prošlog tjedna pridružili su im u se kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitiri Petelin kao i NASA-in Frank Rubio.

Sljedećeg tjedna međunarodna svemirska postaja bit će prenapučena

"Posada 5" koju čine NASA-ini astronautkinja Nicole Aunapu Mann te njezin kolega Josh Cassada, zatim japanski astronaut Koichi Wakata i ruska kozmonautkinja Anna Kikina trebali bi stići letjelicom CrewDragon na ISS. Njihovo lansiranje odgođeno je barem do srijede zbog uragana Iana koji je pogodio Floridu, objavila je NASA u četvrtak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije