Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBITELI

Testirali smo Huawei Mate 40 Pro: Prelijep mobitel moćnih kamera i jake baterije

Huawei Mate 40 Pro
Foto: Danijel Lijović
1/35
14.12.2020.
u 16:48

Ako gledamo samo s tehničke strane, Huawei Mateu 40 Pro nema se puno toga što zamjeriti. Ovo je snažan uređaj s odličnim kamerama te možda i najboljom baterijom na tržištu top modela najboljih brendova

Ova je godina izuzetno izazovna za gospodarstvo, ali u svijetu tehnologije isporučeni su neki odlični proizvodi. To vrijedi i za tržište pametnih telefona, na kojem smo vidjeli cijeli niz brendova s odličnim modelima. U završnici godine testirali smo i novi mobitel Huawei Mate 40 Pro.

Huawei je ovim pametnim telefonom pokazao da je i dalje vrlo sposoban proizvesti tehnički fenomenalan proizvod, ali i dalje ima osnovni problem u softveru jer nema pristup Googleovim mobilnim servisima i Google Playu, na koje je većina korisnika u Europi dugo već naviknuta. Huawei je tu uspio kompenzirati dio nedostatka preko novog alata za aplikacije poput Petal Searcha. Taj će vam servis omogućiti da do velike većine svih poznatih aplikacija na koje ste navikli dođete sasvim jednostavno (uključujući i njihova ažuriranja), no ipak nije baš stopostotna zamjena za Google Play pa ovaj mobitel ipak nije za svakoga. Pogotovo kada se prito uzme u obzir i visoka cijena od 1199 eura.

No, ako gledamo s tehničke strane, Mateu 40 Pro nema se puno toga što zamjeriti. Ovo je snažan uređaj s odličnim kamerama te možda i najboljom baterijom na tržištu top modela najboljih brendova.

Foto: Danijel Lijović

Dizajn je vrlo efektno izveden, mobitel izgleda jednostavno prelijepo i privlačno, a blještavo kućište mijenja boje ovisno o svjetlu. Zaslon od 6,76 inča ima brzinu osvježavanja 90 Hz, što nije možda na razini nekih mobitela ove godine, ali ekran izgleda odlično i zaobljeni rubovi daju mu dodatno na eleganciji.

Iako sam osobno protiv toliko zaobljenih rubova jer se sadržaj lomi na rubovima i lako je krivo pritisnuti nešto što u tom trenutku niste htjeli, što mi se više puta i dogodilo koristeći testni model. No, definitivno izgleda jako lijepo.

Foto: Danijel Lijović

I nova verzija Matea dobila je prepoznatljiv izgled stražnje kamere. Golemi fotosenzor sada se nalazi u sredini gornjeg dijela stražnje strane kućišta u izvedbi nazvanoj “Space Ring”. Ovo je lijepo izvedeno pa ne smeta toliko što se kamera toliko proširila.

Mobitel ima standarnu visoku zaštitu od prašine i otpornosti na vodu (IP68), a novi algoritmi bolje prepoznavaju vaše radnje pa sprječavaju slučajni dodir po ekranu. Iako meni nisu pomogli svaki put pa bih aktivirao neku krivu radnju slučajno dodirnuvši rub mobitela...

Foto: Danijel Lijović

Huaweijevi mobiteli već su godinama poznati po odličnim fotografijama, a to je važna značajka i ovog modela. Snima odlične fotografije u svim uvjetima, dakako i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Fotografije ispadaju prirodno, a ne izvještačeno, što je znala biti primjedba Huaweijevu procesuiranju fotki.

Prednja kamera ima i dodatni širokokutni objektiv pa možete snimiti selfi s ekipom poštujući i epidemiološke mjere.

Također, poput Huaweijeve P serije, i ovdje se nalazi snažna telefoto leća, koja nudi digitalno uvećanje od 50 puta.

Snimanje mobitelom Huawei Mate 40 Pro. Lijevo je 1x uvećanje, desno je 10x uvećanje
Foto: Danijel Lijović

U praksi mi je već 10 x bilo sasvim dovoljno, a s 50 x činilo mi se kao da u ruci držim pravi mali dalekozor ili teleskop.

Lijevo: Uvećanje od 30x, desno: uvećanje od maksimalnih 50x
Foto: Danijel Lijović

Jer kako drugačije nazvati kada snimajući s druge obale Save mogu približiti detalje na zgradu udaljenoj više stotina metara.

Snimanje fotki noću također je vrlo zahvalno ovim mobitelom.

Foto: Danijel Lijović

Čak i kada se ne koristi noćna ekspozicija od 3-6 sekundi koja je automatski namještena na noćnom režimu fotkanja. Mate 40 Pro koristi već i minimalnu pomoć rasvjete da vam posve 'razdani' kadar.

Ova fotka na mom balkonu nije snimljena ujutro, niti u smrak, nego navečer u 21.45! A rasvjeta na terasi nije bila upaljena, niti je korištena bljeskalica na mobitelu. Gdje je nestala noć?!
Foto: Danijel Lijović

Tome u prilog ide i ova fotografija gore na kojoj sam 'uhvatio' bicikl na svom balkonu kada je već debelo pao mrak (21.45h). Ima sitnih mutnih detalja kada se pogleda pažljivije, ali općenito ovo je fantastičan rezultat za uvjete kada golim okom vidite zapravo puno manje, nego što vam to pokaže mobitel bez bljeskalice.

Foto: Danijel Lijović

Dakle, Mate 40 Pro snima i noću dosta oštre fotografija s puno detalja. Fotografije pritom djeluje sasvim prirodno, za razliku od nekih ranijih modela koji su također "uklanjali" mrak, ali su davali pomalo izvještačei ili 'speglani' efekt.

Foto: Danijel Lijović

Poput Applea i Huawei je ove godine prvi put izbacio svoj novi 5-nanometarski čipset, ovdje nazvan Kirin 9000. To je najsnažniji motor ovog mobitela i zaslužan je i za brze performanse i za odličan vijek baterije, a dolazi i s ugrađenom podrškom za 5G mrežu. Jedino je Huawei uz Apple uspio ove godine izbaciti mobitel s 5-nanometarski čipsetom pa treba odati Kinezima priznanje za nastavak inoviranja i u težim uvjetima za poslovanje.

Huawei je uspio preskočiti i OnePlus pa je izbacio punjač od 66 Wata, a baterija Mate 40 Pro napuni se do 100 posto za samo 40-ak minuta (za 15 minuta je na 50 posto, a za 30 minuta je na 86 posto).

VIDEO Huawei Mate 40 Pro slow motion videa, video noću...

Huawei redovito potpisuje mobitele kojima je baterija jaka strana, a to se posebno odnosi baš na Mate seriju. Baterija mi je redovito trajala ne samo cijeli dan, nego i dugo u drugom danu korištenja bez dodatnog punjenja. 

Dakle, uz snažan čipset, puno radne memorije i puno prostora za vaše fotke i videa, odlične kamere i stvarno odličnu dugotrajnu bateriju, Mate 40 Pro ima puno toga za ponuditi. Ostaje taj nedostatak Googleovih servisa koji korisnici moraju uzeti u obzir prilikom razmatranja kupovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije