Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bezobrazluk

Talijani pojačali "upad" u hrvatske frekvencije, Istra bez TV programa

antene
Sanjin Strukić/Pixsell
04.01.2011.
u 09:57

Mjerenja pokazuju da novi talijanski digitalni multipleks, koji za sada prenosi samo jedan program (LA10), ometa prijam svih hrvatskih nacionalnih programa u multipleksu A na području sjeverno od Novigrada

HAKOM je utvrdio novu smetnju u prijemu hrvatskih televizijskih programa u zapadnom dijelu Istre. Ovoga je puta riječ o 68. kanalu koji je predviđen kao privremeno rješenje dok se ne uklone smetnje iz Italije.

Nakon puštanja u rad dodatnih privremenih DVB-T pretvarača u mreži multipleksa MUX A na lokacijama Rovinj, Vrsar, Poreč, Novigrad, Plovanija, Buje i Umag na kanalu K-68, novi talijanski televizijski multipleks od 30. prosinca 2010. godine proradio je i na ovom kanalu. 

Mjerenja pokazuju da novi talijanski digitalni multipleks, koji za sada prenosi samo jedan program (LA10), ometa prijam svih hrvatskih nacionalnih programa u multipleksu A na području sjeverno od Novigrada. Nešto povoljniji uvjeti prijama hrvatskih programa na 68. kanalu izmjereni su na području južnije od Novigrada.

HAKOM je poslao još jednu prijavu smetnji talijanskoj strani, dodajući tako na čitav niz sličnih dokumenata upućenih od 10. prosinca 2010. godine. O svemu će se ponovo izvijestiti i nadležna ministarstva, a u cilju podizanja problema na višu međudržavnu razinu. 

 Valja napomenuti i da je 68. kanal međunarodno usuglašeni kanal sa Ženevske regionalne konferencije iz 2006. godine te je predviđen za pokrivanje Primorsko-goranske i Istarske županije. Samim time ga Italija ne bi smjela koristiti bez dozvole Republike Hrvatske, stoji u priopćenju iz HAKOM-a.

Ključne riječi

Komentara 100

OB
-obrisani-
10:34 04.01.2011.

Forza Italia, Forza EU e Forza Slovenija..

Avatar nekakav
nekakav
12:49 04.01.2011.

zašto su naši samo tako odustali od naših kanala?! privremeno...svašta. pojačati nsagu naših, upasti na njihove kanale, i krenuti sa tužbom prema italiji. ako nije u stanju riješiti problem, naplatiti ima svaki dan rada naših pretvarača na privremenim kanalima, i odštetu. zašto se u ovoj j... državi čeka?! uvijek! kad smo odredili par graničnih prikjelaza preko kojih treba ići naftni biznis, slovenci su nas napali, a mi se povukli. pa dokle?! šutnja kajina i jakovčića je zanimljiva... vrlo. govori o jednoj stvari koja čeka istru.

SN
snovak45
12:07 05.01.2011.

Mali Zlovenski forumi uopće me ne zanimaju. Nikada ne bih sudjelovao na forumu neke strane zemlje. Pogotovo bi to trebalo vrijediti za nekoga tko tako slabo vlada hrvatskim a uporno galami po RH forumima. Naravno da je suvišno dokazivati kako se EU petlja i u privatizaciju, i u brodogradilišta, i u pomirenje, i u podizanje-nepodizanje optužnica, čak u tv emisije itd.itd. A što se vinjeta tiče Zlovenija je dobila po nosu od EU zbog visine cijene vinjeta, a RH nikada zbog cijene auto cesta. Za one izgubljene u temi : Italija radi što hoće i s radio i tv frekvencijama, baš kao što krade i ribu. A Zlovence moj prigovor smeta jer i oni su još na sv. Geri ( na tuđem ), s novcem LJ banke ( tuđim ) i još bi htjeli izlaz na otvoreno more ( preko tuđeg ). Ukratko FLJ FLJ, da nemate svog tog pokradenog, a tuđeg, sutra bi bankrotirali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije