Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBAN UGOĐAJ

Svitanje nad istokom Zagreba: Lijepe fotografije koje može snimiti i amater

Samsung Galaxy S9+
21.06.2018.
u 18:00

Prirodni ugodni filtar "zlatnog sata" dao je fotografijama poseban ugođaj – uz ugodno iznenađenje jer su fotografije snimljene mobitelom ispale vrlo oštre i s mnogo detalja

Doživjeti prve jutarnje sunčane zrake uvijek je prekrasan vizualni doživljaj – ako ste se uspjeli do tada naspavati. To i nije baš jednostavno u dane oko ljetnog solsticija jer treba ustati jako rano, a ako pogrešno pročitate tablicu zagrebačke Zvjezdarnice, poput mene, onda umjesto prije pet ujutro, jurite iz stana i prije četiri ujutro!

No isplatilo se. Pogled s Mosta mladosti bio je dojmljiv i – mijenjao se prilično brzo. Istok Zagreba uz Savu dočekao me u uspavanoj tami, a mir je remetio tek poneki tramvaj i automobil. Za lov na svitanje obično treba nositi pregršt fotografske opreme, objektive i tripode, ali danas se možete poslužiti i – mobilnim telefonom. Sljedeće fotografije snimane su mobitelom Samsung Galaxy S9 Plus. 

Kako sam na Most mladosti stigao prerano, imao sam vremena prošetati u potrazi za najboljim kutem snimanja. U trenutku izbivanja obale Save obavila je magla.

Baš kao u horor-filmovima: brzo i jezivo, a opet vizualno prekrasno. Na južnoj obali magla je potrajala tek pola sata – od 4.10 do 4.40 – prije nego što se uvukla u rijeku, ali bilo je to sasvim dovoljno za niz fotki i objavu na Instagramu. 

Na istoku, preko Folnegovićeva naselja i tornja zagrebačke toplane raspršivala se svjetlost, ali sunce još nije izlazilo. Poslije 5.15 polako se počelo probijati kroz požutjele oblake.

Igra svjetla je počela, a obalu Save zatekao je novi dan. Prirodni ugodni filtar "zlatnog sata" dao je fotografijama poseban ugođaj – uz ugodno iznenađenje jer su fotografije snimljene mobitelom ispale vrlo oštre i s mnogo detalja.

Dan se sada brzo raširio, a sunčane zrake u ovom niskom kutu svaki su kadar činile ljepšim, čak i običnu travu ili grafite na starom mostu. Slični ugođaj snimio sam poslije i u sumrak kada je čak i dosadno parkiralište u Novom Zagrebu zabljesnulo na zagasitoj svjetlosti.

Ovih dana svanulo je i navijačko sunce, kockaste majice izišle su na ulice, a pojavile su se i u svakom domu, pogotovo kada se igraju naše utakmice. Mobitel i tu nastupa na scenu kao instantno rješenje za povezivanje s ekipama iz drugih gradova, pa i država. Tako je bilo i meni na utakmici Hrvatska – Nigerija.

U goste nam je stigao rođak iz Amerike pa se utakmica uživo pratila na oba kontinenta i u više država. Kako bi se u Rusiji lopta našla u nigerijskoj mreži, tako se pojačavalo skakanje i navijanje, a obiteljski WhatsApp chat u trenu se ispunjavao fotografijama i videima. Isprobali smo i Samsungovu novu aplikaciju za navijačke emotikone pa su i nećakinje dobile svojih pet minuta. 

Dok navijate, super je snimiti i video, ali pazite da pri tome dobro držite mobitel jer u mahanju se lako pretjera. Također, dok traju utakmice možda nije pametno isprobavati usporeni video jer možda ne želite vidjeti baš svaki detalj skakanja...

No usporeni video odličan je u sportu. Osim što suci jasno vide je li pao gol, može poslužiti i za poboljšanje tehnike. Tako smo snimali video na tenisu, u jednoj zagrebačkoj amaterskoj ligi. Možda ste u usporenim snimkama na televizijama vidjeli kako odlično serviraju Marin Čilić, Ivo Karlović ili Roger Federer.

Nemojte takve rezultate očekivati u pokretu amaterskih igrača u Zagrebu, ali tehnologija je ista – usporit će svaki djelić pokreta i dati vam jasniju sliku gdje griješite u tehnici.

A dobro dođe i kao poseban efekt pa i naizgled nezanimljivu radnju poput košnje trave pretvara u – akcijski film!

Samsung Galaxy S9+
1/24

>>Sadržaj omogućio Samsung

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije