Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglašavanje

S. Jobs, idejni pokretač Applea, najavljuje bum mobilnih oglasa

'Apple Inc. CEO Steve Jobs speaks about an application for the iPad at a special event at Apple headquarters in Cupertino, California April 8, 2010.     REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags:
'ROBERT GALBRAITH'
15.04.2010.
u 11:00

Mobilno oglašavanje obećava, procjenjuju analitičari, a Jobs planira uzeti velik dio tržišnog kolača i promijeniti način oglašavanja i putove prihoda.

Steve Jobs, genijalni um Applea, ne posustaje u svojim zamislima te najavljuje iAd. Nakon lansiranja iPada, pločastog računala, prema kojem su mnogi bili skeptični – no podaci o prodaji neprestano ih demantiraju – Jobs je odlučio osmisliti i novi način zarade novca i ubaciti se u tržišnu nišu oglašavanja u mobilnim aplikacijama, koja još uvijek nije profitabilna. No, mobilno oglašavanje obećava, procjenjuju analitičari, a osim što Jobs planira uzeti velik dio tržišnog kolača i promijeniti način oglašavanja i putove prihoda, pobrkat će zasigurno planove svom velikom suparniku Googleu.

Zasad je mobilno oglašavanje skromno te je Jobs unaprijed, "za sitne pare", 300 milijuna dolara, kupio tvrtku Quattro. Naravno, u usporedbi s trenutačnom vrijednošću Applea, koja iznosi 217 milijardi dolara. Analitičari pak potencijale mobilnog oglašavanja do 2013. godine uzdižu do 700 milijuna dolara od kojih bi upravo iAd mogao zauzeti 380 milijuna, no daljnje mogućnosti su tvrde neslućene. Jobs smatra da je mobilno oglašavanje doista moguće krojiti prema pojedincu i njegovim potrebama i interesima slično kao što Google misli da je putem gmaila moguće točnije "ciljati" oglase prema pojedincima.

Apple može, primjerice, koristiti mobilne telefone i lokaciju korisnika kao temelj, nuditi oglase spram toga gdje se korisnik nalazi. U Appleu tvrde da žele pomoći developerima aplikacija da zarade uz oglase ne bi li i dalje razvijali nove aplikacije i nudili ih besplatno. Mnogi zasad stavljaju oglase u appsove, no to još uvijek izgleda jadno, izjavio je Jobs, koji planira iAdsovima pogurati svoje mobilne naprave na tržište.

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
zagabria1
19:00 20.04.2010.

nema šanse da većina korisnika mobitela dozvoli prikaz lokacije gdje se nalaze i još da im dozvoli da ih bombardiraju reklamama. Svašta, ako je i od Jobsa. Reklame su nešto najnegativnije u očima korisnika, oni žele uslugu a ne reklame. Udario mu uspjeh iTunesa i Iphonea u glavu pa sad misli da može sve

OB
-obrisani-
17:39 22.04.2010.

zagabrija korisnici će sami tražiti informacije, neće im se morati reklame nametati... naprimjer voziš se u nepoznatom gradu i želiš popis hotela u blizini, naravno da će ti operater ponudi hotele koji su platiti tu uslugu

DU
Deleted user
06:33 30.04.2010.

to je baš u stilu Applea! hahahaha !sad će šibati porno reklame na iPadu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije