Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabrijana četvorka

S iPhoneom 4S ćete moći pričati i glasom unositi SMS poruke

iphone (1)
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/11
04.10.2011.
u 21:54

Novi Appleov smartphone ima jaču kameru i najbrži procesor dosad, počinje se prodavati krajem listopada, a u Hrvatskoj ga možemo očekivati do kraja godine.

- Prvi iPod lansiran je ovdje, a sve je završilo revolucijom u načinu na koji slušamo glazbu - jedna je od prvih rečenica koju je Tim Cook, nasljednik Stevea Jobsa, izgovorio na početku Appleove prezentacije u kalifornijskom Cupertinu. Iako su mnogi očekivali predstavljanje revolucionarnog iPhonea 5 pa čak i dva iPhonea, jeftinijeg i skupljeg, ništa od toga nije se dogodilo. Ipak, ono što se dogodilo nije za zanemariti jer Apple nam je najavio dolazak iPhonea 4S koji nam donosi brži procesor i grafiku, bolju kameru i bateriju te inteligentni sustav za prepoznavanje glasovnih naredbi.

Osobni asistent

Unatoč nekim ranijim glasinama, na prezentaciji se ipak nije pojavio teško bolesni Steve Jobs. Osim Cooka, koji je otvorio događaj, nova dostignuća na pozornici je prezentiralo nekoliko čelnika Appleovih odjela. Čast da predstavi novi iPhone pripala je Phillipu Schilleru, potpredsjedniku odjela marketinga. "U svojim rukama" imao je najveću novost koja će sigurno promijeniti način na koji "komuniciramo" s našim mobitelom. Riječ je o Siriju – inteligentnom osobnom asistentu koji se aktivira dužim pritiskom na tipku "home". Siri zna sve i možete ga upitati bilo što. On prepoznaje vaš glas i može vam dati odgovor na pitanja koja mu postavite poput "Trebam li danas nositi kišobran?", "Je li Crobex danas porastao?", "Koliko je dana ostalo do Božića?" ili "Pokaži mi najbolji put do Plitvičkih jezera?".

Sa Sirijem, novim osobnim asistentom, razgovarao je Scott Forstall, potpredsjednik Appleova odjela softvera. Oduševljenje publike izazvao je kad ga je upitao: - Tko si ti? Siri mu je na to odgovorio: - Ja sam skromni osobni asistent.

Nova funkcija prepoznavanja glasa uključuje i pisanje SMS-ova bez tipkanja. Opcija koja je već dostupna na Androidu omogućava vam da vašem mobitelu diktirate sadržaj koji nekome želite poslati. Usluge prepoznavanja glasa na novom iPhoneu zasad su dostupne samo za engleski, francuski i njemački, ali uskoro bi se trebale proširiti i na ostale verzije. Kako se već ranije spekuliralo, novi iPhone može se pohvaliti i velikom brzinom koju mu daje dvojezgreni procesor A5 brzine 1 GHz. Dobra vijest za ljubitelje video igara je da iPhone 4S ima i do sedam puta bržu grafiku od svoga prethodnika. Ponešto je poboljšana i baterija koja sada nudi do osam sati razgovora na 3G mreži, šest sati surfanja, 10 sati gledanja videa i 40 sati slušanja glazbe.

"Najbolja kamera"

Nova verzija Appleova smartphonea opremljena je kamerom od 8 megapiksela koja omogućava "hvatanje" objekata u pokretu. Phillip Schiller nije štedio riječi hvale za boje, oštrinu i općenito kvalitetu fotografija koje nastaju putem novog iPhonea: - Za mnoge će ovo biti najbolji fotoaparat i najbolja video kamera koju su ikad imali – ponosno je najavio Schiller. Valja napomenuti i da iPhone 4S ima podršku za snimanje videa u visokoj rezoluciji (HD). Još jedna nova funkcija kojom se Apple ponosi je inteligentno prebacivanje između dviju baznih stanica mobilnih operatera. To će omogućiti bolju kvalitetu razgovora i manje prekida. Usprkos očekivanjima, iPhone 4S neće imati podršku za 4G već samo za naveliko prisutan HSPA+ koji omogućava brzine do 14,4 megabita. Ono što pomalo razočarava je ekran koji je ostao jednak kao u prethodnika – 3,5 inča. Iako novi iPhone izvana izgleda gotovo isto kao "četvorka", Schiller je poručio da je uređaj "potpuno novi iznutra". Nasljednik iPhonea 4 bit će dostupan u varijantama 16, 32 i 64 gigabajta unutarnje memorije. O tome će ovisiti i njegova cijena. Osnovni model od 16 GB u SAD-u će se uz ugovor prodavati za 199 dolara (oko 1150 kuna) dok će za model od 64 GB biti potrebno izdvojiti 399 dolara (oko 2300 kuna).

Novi iOS

Iphone 4S u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj počet će se prodavati 12. listopada dok će 28. listopada njegova prodaja krenuti u još 22 zemlje uključujući i susjednu Sloveniju. U Hrvatskoj ga možemo očekivati do kraja godine.

Nakon Schillerova izlaganja, na pozornicu se vratio Tim Cook kako bi rekapitulirao stvari. Govoreći o novom iPhoneu Cook je rekao da je u utorak navečer predstavljen "Najbolji iPhone dosad". Važno je napomenuti da će popularni smartphone imati instaliranu novu verziju operativnog sustava iOS (iOS 5) koja će od 12. listopada postati dostupna i za većinu ostalih Appleovih uređaja. Novi šef Apple napomenuo je i da 77 posto ljudi u svijetu ne kupuje njihove uređaje što im predstavlja velik izazov za budućnost.

Komentara 19

TR
trlepastuhovic
07:50 05.10.2011.

Ajfon rules! The best mobile phone money can buy!

WO
wolf1
22:19 04.10.2011.

necu novi iPhone 4 S.. ja zivim u HR neka to prodaju u Srbiji :)) .. cuuuj 4S .. fuck

IT
i_tata_bi_sine
15:11 05.10.2011.

Ima i blic,jamačno :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije