Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HIROSHI YAMAUCHI

Preminuo čovjek koji je više od pola stoljeća vodio Nintendo

hiroshi yamauchi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.09.2013.
u 13:41

Pod Yamauchijevim vodstvom Nintendo je izrastao iz malog proizvođača igraćih karata u jednog od divova industrije video-igara

Hiroshi Yamauchi, bivši predsjednik Nintenda i čovjek koji je tu tvrtku uveo u svijet video-igara, preminuo je danas u 86. godini, izvijestili su iz Nintenda. Preminuo je od upale pluća u bolnici u središnjem Japanu. Pod Yamauchijevim vodstvom, a bio je predsjednik od 1949. do 2002. godine, Nintendo je izrastao iz malog proizvođača igraćih karata u jednog od divova industrije video-igara.

Yamauchi je došao na čelo tvrtke nakon što je njegov djed doživio srčani udar. Nakon nekoliko godina razvoja postojećeg biznisa s kartama, Yamauchi se okrenuo elektroničkoj zabavi.

Zaposlio je legendarnog dizajnera video-igara Shigerua Miyamota kako bi se probio na američko tržište igara. Miyamotov rad bio je ključan za veliki uspjeh Nintenda, a tu posebno treba istaknuti naslove kao što su Super Mario, Legend of Zelda i Starfox. Yamauchi je 2002. napustio mjesto predsjednika i zauzeo mjesto u upravnom odboru, a 2005. godine potpuno je napustio tvrtku.

Forbes je Yamauchija prije pet godina proglasio najbogatijim Japancem, a bogatstvo mu je tada procijenjeno na 7,8 milijardi dolara. Ove godine bio je 13. na popisu s bogatstvom od 2,1 milijarde dolara. Yamauchi je 1992. godine kupio američki bejzbolski klub Seattle Mariners, no 2004. godine prodao ga je američkoj podružnici Nintenda.

>> Preminuo Ray Dolby, izumitelj zvučnih sustava Dolby

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije