Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na vrhu

PMF-ovci u finalu najvećeg studentskog natjecanja u programiranju

Mislav Balunović, Domagoj Bradač, Marin Tomić
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/4
23.05.2017.
u 16:19

Finalisti su redovito na meti najvećih svjetskih kompanija koje regrutiraju najbolje mlade talente u kodiranju

Na FER-u se održavao Job Fair i hodnici fakulteta bili s ispunjeni štandovima renomiranih kompanija. Na velikom semaforu je pisalo da uskoro počinje prezentacija Rimac automobila, a u koji god hodnik da ste krenuli, zatekli biste zvučna imena: Google, Microsoft, Ericsson Nikola Tesla, HT, Styria, Mireo i mnogi drugi. Bilo je 9 ujutro i već je nastala gužva, ali Marin (22), Mislav (21) i Domagoj (19) nisu zastajkivali pokraj renomiranih štandova koji obećavaju zanimljiva i unosna buduća zaposlenja. Oni su se mirno probijali do sobe D338 gdje će provesti sljedećih pet sati. Baš kao to što to čine već dva mjeseca unatoč minuloj sezoni kolokvija. Oni su na zasebnoj misiji za koju se pripremaju već godinu dana.

Oni su finalisti ACM ICPC sveučilišnog natjecanja u algoritamskom programiranju. A riječ je o jednom od najprestižnijih studentskih natjecanja u programiranju uopće, koje je započelo 70-ih prošlog stoljeća na nekoliko američkih sveučilišta da bi se proširilo diljem svijeta. Danas na ACM ICPC-u sudjeluje više od 40.000 studenata za više od 2700 sveučilišta iz više od 100 zemalja, a u finale ide samo 125 najboljih sveučilišta.

Algoritamsko programiranje

U finalu će biti i Zagrebačko sveučilište, četvrtu godinu zaredom, a nastup su izborila trojica studenata PMF-a: Mislav Balunović iz Slavonskog Broda te Domagoj Bradač i Marin Tomić iz Zagreba.

– Sretni smo da smo već 4. godine zaredom ušli u finale i pet puta ukupno. Što se tiče algoritamskog programiranja, riječ je o najboljim studentima na svijetu. Programiranje je širok pojam, kao što je to atletika. Ovo je specifična vrsta programiranja koje bih ja usporedio sa šprintom na 100 metara u atletici. Dok se neki drugi rade razvojem aplikacija, dizajnom i drugim aspektima, ovdje je u određenim vremenskim uvjetima potrebno riješiti teške probleme – kaže nam njihov trener i mentor Ante Đerek, koji i ove godine priprema studente za finale.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija

Usvojena znanja na ovakvim natjecanjima još će ih bolje pripremiti za tržište rada.

– Jako puno tvrtki koristi upravo ovakve vještine programiranja i sposobnosti rješavanja složenih zadataka na intervjuima na posao. Tako pronalaze studente koji imaju potencijala da postanu odlični inženjeri. Računarsko-znanstvene i programerske vještine se najviše traže, a možda manje traže znanja vezane uz specifične tehnologije jer se tehnologija danas brzo mijenja i možda neće biti aktualna za 5 godina, dok su ovo jezgrene vještine koje su uvijek aktualne i koje često tvrtke koriste za izbor najboljih kandidata – zaključuje Đerek. Finalisti ACM ICPC-a su često i na listi želja najvećih svjetskih softverskih kompanija poput Facebooka Google ili IBM-a, koji je i globalni sponzor natjecanja, no naši finalisti zasad se još ne opterećuju previše s budućim zaposlenjem. Nisam puno razmišljao o budućem zanimanju, vjerojatno ću izabrati programiranje ili istraživanje, možda i u inozemstvu. Bio sam na praksi u Facebooku nekoliko mjeseci prije dvije godine – kaže Mislav.

Pripreme u punom jeku

– Ja se još moram odlučiti hoću li ići u programerske vode ili u akademske – dodaje Domagoj, a njegovim tragom razmišlja i Marin: – Isto ću se vjerojatno baviti programiranjem, možda i akademski. Imam još godinu dana za razmišljanje. Ja sam bio na praksi u Dropboxu. Sva trojica već imaju i velika iskustva sa srednjoškolskih informatičkih olimpijada. Mislav ima dva srebra s informatičke olimpijade i zlato i broncu s Matematičke olimpijade. Domagoj ima dva srebra s informatičkih olimpijada i jednu broncu, a Marin zlato s informatičke olimpijade. A kakva im je taktika za finale i kakvi ih zadaci čekaju?

– Trudimo se što bolje odlučiti koji zadatak najprije rješavati. Neki zadatak se na prvu može činiti lagan, ali može zadržavati neke zahtjevne detalje pa se prevarite i izgubite vrijeme za ostale zadatke. Zadatak može biti nešto poput ovoga: Imate ruksak i možete nositi 20 kilograma, koje od ponuđenih predmeta ponijeti da budu čim vrjedniji, a za svaki znate koliko teži i vrijedi - otkriva Domagoj, a Marin nam objašnjava dinamiku rješavanja u tročlanom timu u kojem je samo jedno računalo:

– Najčešće će jedan od nas programirati na računalu, a druga dvojica će svaki razmišljati o svom zadatku. Netko pronađe rješenje za jedan zadatak pa proslijedi nekom drugom da isprogramira. Da odlično surađuju, pokazali su lani kada su na regionalnom natjecanju u Zagrebu osvojili 2. mjesto iako su nakon četiri sata bili tek 20.! U zadnjih sat vremena riješili su čak četiri zadatka od ukupno devet točnih:

– Dva-tri zadatka smo već ranije bili dobro pripremili i bili su pri kraju. Bili smo uvjereni da ćemo u završnici riješiti tri zadatka, ali uspjeli smo četiri. Drugi nisu ni očekivali jer smo zaostajali, ali su onda na kraju svi skužili kad smo počeli slaviti – prepričavaju nam studenti. U finalu nastupa 1300 studenata u 132 tima pa je nezahvalno predviđati rasplet.

– Sudjelovanje u finalu je već užasno velik uspjeh. Dečki se jako pripremaju, vjerojatno i da osvoje medalju, ali vrlo smo sretni što smo uopće u finalu. Studenti se pripremaju zato da osvoje medalju, ali moram reći da je to užasno teško – kaže trener Đerek. Finale se održava od 21. do 25. svibnja u Rapid Cityju u američkoj saveznoj državi Južna Dakota.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije