Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Ovo je zanimanje u kojem plaće rastu svake godine, a trenutno iznose 10.000 kuna

Prošle je godine to bilo oko 8500 kuna, što znači da je samo godinu dana kasnije, za jednaku razinu znanja i iskustva, moguće zaraditi 1500 kuna više, tvrdi Tomislav Grubišić, direktor IT tvrtke Bornfight
17. rujna 2019. u 14:38 3 komentara 3919 prikaza
kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Programeri su prošle godine u prosjeku zarađivali 10.000 kuna neto mjesečno, a plaća im je u odnosu na prošlu godinu skočila za 1.500 kuna.

PLAĆE NAŠIH SUDACA Suci i nakon povećanja imaju manju plaću nego 2009. i prosječnu u EU

Zaključio je to u svom istraživanju Tomislav Grubišić, direktor IT tvrtke Bornfight koji je napravio analizu plaća programera u Hrvatskoj.

–  Po mojoj procjeni i analizi, u Hrvatskoj ima 10.000 ljudi koji se bave programiranjem, pa ova analiza koja obuhvaća 30% njih može dati dosta realnu sliku situacije s plaćama. Ovogodišnja (trenutna) prosječna netto plaća programera u Hrvatskoj je gotovo 10.000 kuna, a ostvaruje se kad osoba ima u prosjeku 4 godine iskustva. Prošle je godine to bilo oko 8500 kuna, što znači da je samo godinu dana kasnije, za jednaku razinu znanja i iskustva, moguće zaraditi 1500 kuna više – objavio je on na Facebooku.

– S obzirom na to da kontinuirano zapošljavamo programere u Bornfightu i Mediatoolkitu, ne mogu reći da me taj podatak iznenađuje, ali moram priznati da sam poprilično ponosan (da, ponosan sam jer ta struka toliko vrijedi) da je moguće toliko zaraditi s toliko godina iskustva – dodao je.

UGOSTITELJI Kuhare i konobare u Hrvatskoj 
bi zadržale 20% veće plaće

Pojašnjava kako na tržištu dominiraju tehnologije .NET i Java te da u njima radi polovica svih programera, no da se plaća u svim tehnologijama kreće u prosjeku od 9.500 do 10.500 kuna.

– Median plaće iOS developera je skočio u nebo, za čak 40 % - gotovo da nema razlike između middle developera, seniora i leada – kaže Grubišić.

VIDEO Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Harman:

    Jake li place, pa svaki pizza majstor na moru ima od 10.000-12.000 kn!