Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJI I OD AMERIČKOG

Ovo je najbrže superračunalo na svijetu!

lana7
Foto: Anto Magzan
1/2
18.06.2013.
u 12:26

Tianhe-2, koji se očekivao tek za dvije godine, postiže brzinu od 33,86 petaflopa u sekundi

Novo najbrže superračunalo dolazi iz Kine. Tianhe-2 (Mliječna staza-2) zauzeo je prvo mjesto na popisu 500 najbržih superračunala na svijetu, koji je sastavila međunarodna skupina istraživača i koji je predstavljen jučer na Međunarodnoj konferenciji superračunarstva u Leipzigu.

Kineskom računalu, koje je za razliku od prethodnog modela Tianhe-1 u potpunosti proizvedeno u Kini, na testiranju je izmjerena brzina od 33,86 petaflopa u sekundi, što je jednako 33.860 bilijuna izračuna po sekundi. To je gotovo dvostruko više od drugog računala na popisu, američkog Titana, koji ima brzinu od 17,59 petaflopa u sekundi. Tianhe-2, koji je bio svojevrsno iznenađenje jer se očekivao tek za dvije godine, bit će smješten u Nacionalnom centru za superračunala u Guangzhou do kraja godine.

Titan je sada pao na drugo mjesto, na treće mjesto palo je također američko računalo Sequoia brzine 17,17 petaflopa u sekundi, dok se na četvrtom mjestu našao japanski K computer (10,51 Pflop/s).

Kina se zahvaljujući ovom računalu ponovno vratila na prvo mjesto najbržih, koje je držala od listopada 2010. do lipnja 2011. godine. Unatoč kineskom trijumfu, većina računala na popisu, njih 252, dolazi iz SAD-a. Iz Azije dolazi 119 superračunala s popisa, od čega 66 iz Kine, a 30 iz Japana. Europa je nešto slabija sa 112 sustava, od čega 29 dolazi iz Velike Britanije, 23 iz Francuske, a 19 iz Njemačke.

>> Srbija će dobiti najjače superračunalo na Balkanu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije