Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matematički Nobel

“Ovakav genij rađa se jednom u stotinu godina”

Peter Scholze
Foto: DPA/PIXSELL
03.08.2018.
u 09:11

Uz Nijemca Petera Scholzea, laureati su Kurd Caucher Birkar, Talijan Alessio Figalli te Australac indijskog porijekla Akshay Venkatesh

Caucher Birkar (40) sa sveučilišta u Cambridgeu, Akshay Venkatesh (36), australski znanstvenik na američkim sveučilištima Princetonu i Stanfordu, Alessio Figalli (34) s ETH u Zürichu te Peter Scholze (30) sa sveučilišta u Bonnu, proglašeni su najboljim svjetskim mladim matematičarima. U Rio de Janeiru na kongresu Međunarodne matematičke unije dodijeljene su Fieldsove medalje za najuspješnije matematičare do 40 godina. Riječ je o nagradi koju se smatra matematičkim Nobelom u čast kanadskom matematičaru Johnu Charlesu Fieldsu.

Izbjeglica iz Iraka

Među matematičkim odličnicima ističe se Caucher Birkar, Kurd odrastao u iranskom gradu Marivanu koji je teško razrušen u iračko-iranskom ratu 80-ih godina. Kada je kao izbjeglica dospio u London, nije znao riječi engleskog, a danas je kao predstavnik znamenitog engleskog sveučilišta u Cambridgeu laureat Fieldsove medalje. Međutim, Birkar neće moći do kraja podijeliti sreću s bližnjima. Jer, bilo je dovoljno da svoju torbu s medaljom napravljenom od 14-karatnog zlata, novčanikom i mobilnim uređajem ostavi samo na nekoliko minuta da ona – nestane. Ubrzo je i pronađena, no bez medalje i novčanika.

Nijemac Peter Scholze ima 30 godina, a već ga smatraju najutjecajnijim svjetskim matematičarom. – Ovakav genij rađa se jednom u stotinu godina – citiraju njemački mediji najuglednije svjetske matematičare. Medalju je dobio zbog pronalaženja načina kako matematičke probleme premještati iz jednog brojčanog sustava u drugi i tako ih lakše rješavati.

Oni koji razumiju što Scholze zapravo radi, a nema ih niti deset na svijetu, ističu da se on vodi logikom pronalaženja odgovora na jednostavna pitanja o kompliciranim objektima umjesto dosadašnjeg shvaćanja koje je tražilo odgovore na komplicirana pitanja o jednostavnim objektima.

Studirao s 13 godina

Talijan Figalli bavi se nečim puno prozaičnijim, optimalnim transportom, a vodi se naukom Gasparda Mongea, matematičara iz 18. stoljeća, koji je radio za Napoleona, a koji je proučavao – kako premjestiti viškove zemlje u građevinarstvu. Naravno, ne bavi se Figalli građevinarstvom, na opisani način samo vizualizira kako riješiti pojedini matematički problem, već je briljantan u povezivanju matematike sa svime što je oko nas, od oblika kristala preko meteorologije pa do načina na koji se led topi u vodi. Australski Indijac Venkatesh već je s 13 godina studirao na Sveučilištu Zapadne Australije, a već sa 16 dospio je do Princetona.  

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
14:21 03.08.2018.

Sve sami AMATERI neka probaju MATEMATIČKI riješiti na koji je način naš "VRLI" arsenije bauk napravija "RAČUN" po kojemu od svih stanovnika Hrvatske 4,3 milijuna ima 4,2 milijuna "glasača" SVI PUNOLJETNI !! (u Hrvatskoj se po NJEMU rađaš PUNOLJETAN odmahah spreman za GLASOVANJE) te na "OSNOVU" toga "BROJA" se "ODREĐUJE" broj potpisa građana za REFERENDUM (koji njima ne odgovara)!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije