Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hakeri pronašli vezu između virusa i Sjeverne Koreje

U Kaspersky Labu napominju da sličnosti u kodu nisu dovoljne da se izvlače zaključci o njihovom podrijetlu jer je moguće da je riječ o podmetanju
16. svibnja 2017. u 07:30 2 komentara 1491 prikaza
ransomware
Foto: Reuters/PIXSELL

Izvor ransomwarea WannaCry, koji se raširio na 150 zemalja, mogla bi biti Sjeverna Koreja - ili oni koji joj pokušavaju "smjestiti", kažu sigurnosni analitičari, koji ukazuju na sličnost koda između virusa i zloćudnog softvera koji se pripisuje navodnim hakerima iz te zemlje.

haker NIJE IM SE ISPLATILO Virusima su ustrašili cijeli svijet, ali hakeri su zaradili mizernu svotu!

Kako piše RT, spekulacije oko sjevernokorejske veze pojavile su se jučer, nakon što je poznati Googleov sigurnosni istraživač Neel Mehta otkrio sličnosti u kodu s hakerskim alatom koji se pripisuje zloglasnoj skupini Lazarus.

Njegova enigmatična objava na Twitteru privukla je pozornost stručnjaka. U Kaspersky Labu kažu da je riječ o dosad najvećem otkriću o WannaCryju, ali napominju da sličnosti u kodu nisu dovoljne da se izvlače zaključci o njihovom podrijetlu jer je moguće da je riječ o podmetanju.

Američka tvrtka Symantec izvijestila je da je kod upotrijebljen u ovom programu povijesno jedinstven samo Lazarusovim alatima, no odbili su spekulirati o ulozi Sjeverne Koreje u napadu.

cyber-napad Microsoft o napadu: 'Ovo je poziv na buđenje, kao da vojsci ukradete Tomahawke' hakeri Diljem svijeta Najveći hakerski napad u povijesti, na meti bile bolnice, državne institucije, tvrtke.. cyber-napad 'Ovo je ogromno' Veliki globalni napad hakera: Na udaru i Hrvatska

 

VIP izdvaja za Vas

  • jureh77:

    virus je odgovornost CIA i NSA, to tvrde vodeći ljudi Microsofta i ostalih giganata, a ovakvim manipulacijama mutite vodu

  • Deleted user:

    Znaci "pronadjen je krivac"za hakersko provaljivanje,eto odahnu smo,zaista je to sve jadno,tu drzavu proglasuju bjedom i neimastinom,a ona im unisti komunikacijski sustav.