Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Policija pretražila dom i ured navodnog autora Bitcoina u Sydneyu

Mediji progone već nekoliko godina tajanstvenog (ili više njih) informatičara koji je pod pseudonimom Satoshi Nakamoto osmislio 2009. softver zaslužan za bitcoin
09. prosinca 2015. u 22:09 10 komentara 1835 prikaza
bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Australski poduzetnik sa sjedištem u Sydneyju Craig Steven Wright mogao bi, prema specijaliziranim internetskim stranicama, biti idejni tvorac bitcoina, virtualne valute heretičke reputacije.

Reuters javlja kako je australska policija danas pretražila dom i ured navodnog tvorca Bitcoina u predgrađu Sydneya. Više od deset policajaca ušlo je u kuću koja je registrirana na Wrighta, a vrata su silom otvorili bravari.

Jedan je policajac novinaru Reutersa rekao da "čiste kuću".

Mediji progone već nekoliko godina tajanstvenog (ili više njih) informatičara koji je pod pseudonimom Satoshi Nakamoto osmislio 2009. softver zaslužan za bitcoin. Citirajući povjerljive dokumente, američki časopis Wired i blog Gizmodo izvješćuju u srijedu da bi Craig Steven Wright mogao biti idejni tvorac bitcoina.

– Sve upućuje na Craiga Stevena Wrighta, muškarca koji se nikada nije nalazio na listi osumnjičenih osoba koje traže Nakamoto – čita se na Wiredu.

– Usprkos gomili indicija, još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći da je misterij otkriven – nastavlja časopis.  – Postoje samo dvije mogućnosti: ili je Wright pronašao bitcoin ili je briljantan lažljivac koji beznadno želi da se u to povjeruje.

Gizmodo tvrdi da su Craig Wright i američki informatičar preminuo 2013. Dave Kleiman, obojica bili umiješani u stvaranje bitcoina.

Stranica svoje tvrdnje potkrepljuje povjerljivim dokumentima i piratskim uvidom u njegovu elektroničku poštu i u kojoj je Wright nekoliko puta naveo da je on Nakamoto.

>> HNB: bitcoin ne krši nijedan zakon

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Honduras
  Honduras:

  a zašto je policija provalila u njegovu kuću? što je napravio protuzakonito??? to ovog "novinara" očito ni najmanje ne zanima... tuga od novinarstva...

 • Avatar @promatrač
  @promatrač:

  Interesantno jeste da najmanje 90 % svjetskih noviteta dolazi od germanskih naroda. Tu ne mislim samo na tehnologiju nego i na sve drugo. Mi ostali smo nažalost samo kopiranti, nekad bolji nekad lošiji, ali opet samo kopiranti. Prošarajte povijest pa ... prikaži još!pa ćete se uvjeriti. I ovo nije rasizam nego čisti fakat.

 • nepenthe:

  @promatrač,da ste bolje čitali vidjeli bi da se radi o Australcu, a ne o Austrijancu, tako da vam teorija pada u vodu