Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Browseri

Od danas u uporabi preglednik RockMelt za društvene mreže

RockMelt (1)
Snimka ekrana
08.11.2010.
u 17:47

Četiri ključne osobe u RockMeltu veterani su Netscapea, nekad revolucionarnoga internetskog preglednika

Na stranicama http://www.rockmelt.com/ od ponedjeljka 8. studenoga moguće je predbilježiti se za skidanje novoga internetskog preglednika RockMelt. Program kojemu ime kaže da se njime "rastaljuje stijenje" zamišljen je kao "sve društvene mreže na jednom mjestu".

S društvenim mrežama internet je u posljednjih pola desetljeća napredovao iznimno snažno, pa su se s tradicionalnim sadržajima "posluženima" u HTML-u počele miješati aktivnosti i pojavnost samoga korisnika. Facebook, Twitter, YouTube i drugi, pogotovo oni u kojima je korisniku važno vidjeti tko je od njegovih prijatelja toga trenutka on-line, učinili su tradicionalne preglednike poput Internet Explorera, Firefoxa, Opere, Chromea i Safarija zapravo nedovoljno preglednima, makar imali i više ekrana otvorenih u "karticama", tabovima.

RockMelt obećava da će taj društveni život integrirati u osnovno sučelje, tako da će se korisnik moći posvetiti samome prebiranju po stranicama, a da mu nijedna novost iz društvenih mreža ne pobjegne u stvarnom vremenu.

Zanimljivo je da su se oko RockMelta okupili internetski veterani, među kojima dominira financijer Marc Andreessen, nekima poznatiji kao programer koji stoji iza Netscapea. Netscape je bio prvi raskošniji internetski preglednik koji je istisnuo dotad jedinoga, NCSA Mosaic. Postavio je mnoge nove standarde sredinom devedesetih, zagospodario internetom i postavio mnoge standarde onoga što korisnik očekuje od internetskog preglednika. Bio je, dakako, besplatan.

Kako je Microsoft s Windowsima počeo isporučivati Internet Explorer, dogodio se sukob browsera u kojemu je Netscape morao izgubiti, jer je Microsoft korisnicima nametnuo svoj preglednik, a Netscape je korisnik morao ručno proglasiti za vlastiti glavni preglednik. Andreessen je Netscape po završetku toga neravnopravnoga rata prije 12 godina prodao AOL-u, a ondje su ubrzo shvatili da od preglednika neće biti profita u svijetu gdje Internet Explorer internetom dominira 90-postotnim udjelom.

To se dogodilo upravo kada je jezgro preostale ekipe uspjelo isprogramirati novi "motor", pod kodnim imenom Gecko, koji čita internetski kod i u računalu ga pretvara u sliku kako je zamišljena na adresi koju posjećujemo. Stvorena je neprofitna organizacija Mozilla, koja je taj kod otvorila - i tako je nastao Firefox, najrasprostranjeniji neovisni preglednik koji je ozbiljno nagrizao monopol Internet Explorera, a u posljednje tri godine na to tržište besplatnoga softvera bacili su se mnogi: Apple sa Safarijem, Google koji ima Chrome, nezavisna norveška Opera...

U novom RockMeltu sve se izdaleka doima standardnim. Posebnost su uski stupići s lijeve i desne uspravne strane. Na lijevoj je niz sličica, avatara prijatelja koji su trenutačno dostupni, a desno su ikone društvenih mreža na koje je korisnik prijavljen. To su ujedno i komande kojima se upravo otvorena stranica dijeli s prijateljima na odabranim društvenim mrežama. To, međutim, nije sve. Pretražujući Google dovoljno je pokazivačem "preletjeti" preko ponuđenih linkova da se u pregledu vidi njihov sadržaj.

- Da smo 1992. ili 1993. znali za Twitter, Facebook i YouTube, već bismo ih tada ugradili u preglednik - kaže Andreessen prisjećajući se dana Netscapea. U tvrtki su i Netscapeovi veterani Tim Howes, Eric Vishria i Ben Horowitz, svi s impresivnim karijerama na projektima kao što su PayPal, Intuit...

Komentara 5

ZO
ZoranMilic
20:43 08.11.2010.

ovo nije nista novo.. yono.com je jos i bolji.

DZ
damjan_zg
19:33 08.11.2010.

Super je! Nadam se da će uskoro biti dostupna za download :)

LO
lojtra
07:43 09.11.2010.

Znači \"novi stroj\" za prikupljanje privatnih podataka i širenje računalnih virusa koji se razlikuje od prethodnih samo po imenima onih koji žele \"nešto zaraditi\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije