Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALIZACIJA Što će donijeti puna digitalizacija zemaljske televizije

Novi poslovi niču na digitalizaciji TV

man-digtv-txt.jpg
import
30.08.2007.
u 18:27

Potpuni prelazak na digitalni signal u susjednoj Austriji izazvao je pravi bum preslaganja u telekomunikacijskom, a posebno u broadcasting sektoru. Prelazak s analognog na digitalno emitiranje te komercijalizacija digitalnog signala pruža niz poslovnih mogućnosti, a kako tvrde analitičari, samo mašta je granica.

Istina, riječ je o dugoročnom projektu, no za desetak godina trebali bismo uživati u brojnim blagodatima multimedijskih mogućnosti.
– U Hrvatskoj je trenutačno 70 posto stanovništva pokriveno digitalnim televizijskim signalom, a do kraja 2008. godine taj postotak trebao bi biti 90 posto. Rok za gašenje analogne i potpuni prelazak na digitalnu televiziju je 2012. godina – objasnio je Darko Dvornik, pomoćnik ministra za poštu i telekomunikacije.

Hrvatska je osigurala temelje za razvoj digitalnog signala, a tijekom pregovora u Ženevi osigurano je dovoljno frekvencija za digitalno emitiranje u Hrvatskoj. Trenutačno se samo testno emitira, dok će komercijalizacija uslijediti do 2009. godine, ističe Dvornik.

– Tehnologija svakoga dana pruža više, a digitalizacija će već postojećim igračima, standardnim broadcasterima, telekom-operaterima, internetskim portalima..., omogućiti da se razvijaju i nude multimedijalne usluge. Neki će se posvetiti izradi digitalnog sadržaja, neki formiranju multipleks paketa, neki distribuciji i emitiranju sadržaja. 

Kada govorimo o mobilnim uslugama i njegovim mogućnostima, moramo naglasiti da je riječ o podstandardu digitalne televizije DVB-H – kaže Željko Tabaković, viši savjetnik u Uredu predsjednika  Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije, koji je vodio tim u Ženevi, zaslužan za odlično odrađen posao i dobivanje dovoljno frekvencija za razvoj digitalnog emitiranja.

Za sada radi se o tome da će u prvobitnoj fazi emitiranje digitalnog signala pružati veći broj programa,  kvalitetniju sliku i zvuk, bez izobličenja i refleksija,  no u budućnosti i interaktivno sudjelovanje gledatelja televizije poput  primjerice direktnog glasanja za izbor pjesme za Eroviziju, ili kupovinu na takozvanim 'šoping kanalima’.  


Potreban set-up box

Ne bi li digitalni signal dospio do TV prijamnika, uza standardnu antenu bit će potrebno nabaviti set-up box konverter koji će digitalni signal pretvoriti ponovno u analogni. Prema najavama iz Ministarstva mora, prometa, turizma i razvitka, ne bi li se olakšalo građanima da prijeđu na digitalni signal, dodijelit će se subvencije. Istra je prva na redu, budući da bi prva trebala biti u cijelosti digitalizirana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije