Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Nova era fotografije: Huawei P30 Pro može upiti 40 % više svjetlosti

Huawei P30 Pro omogućio je korisnicima da ovjekovječe vrijedne trenutke, one za koje smo bili uvjereni da mogu postojati samo u našim uspomenama, snimljene u potpunom mraku.
25. travnja 2019. u 11:55 224 prikaza
Huawei P30 Pro
Foto: Huawei
Pogledajte galeriju 1/4

Prošlogodišnji Huawei P20 Pro imao je brojne impresivne značajke, uključujući poboljšani senzor, trostruku kameru, ekskluzivnu pixel binning tehnologiju, ISO postavke na razini SLR-a, napredno procesiranje fotografije te optičku stabilizaciju temeljenu na AI-ju. Sofisticirana tehnologija Huaweija P20 Pro omogućila je rješavanje kompleksnog problema tamnih fotografija i tako postavila nove standarde mobilne fotografije. Mogućnosti fotografiranja u uvjetima slabijeg osvjetljenja dale su korisnicima P20 Pro pametnog telefona nove ideje, a  konačan rezultat oduševio je brojne korisnike društvenih mreža. U međuvremenu je P20 Pro osvojio brojne nagrade te postao prepoznatljiv u fotografskoj industriji.

Poboljšanje fotografiranja u uvjetima slabijeg osvjetljenja na Huaweiju P20 Pro bio je ogroman korak naprijed, a dizajneri i inženjeri koji su radili na razvoju tehnologije odlučili su je razvijati i dalje. Vođeni snažnom odlučnošću prema poboljšanju vizualne estetike, uz velike investicije resursa i ljudske snage iz Huaweija, odlučili su se usmjeriti prema nečem dosad neviđenom i nezamislivom.

Plod njihove odlučnosti i napornog rada je nova P30 serija kojom je moguće fotografirati i u potpunom mraku, a ostvareni rezultat čini se kao da je iz nekog drugog vremena i prostora.

Huawei P30 Pro | Autor : Huawei Foto: Huawei

Treće oko: Fotografija koja nadilazi ljudske sposobnosti

Za Huawei, cilj P serije je potaknuti revoluciju u svijetu fotografije. Huawei vjeruje kako je razvoj fotografije na pametnim telefonima podijeljen u tri faze. U prvoj je fazi cilj bio simulirati i replicirati fotografije koje ljudsko oko vidi. Kako bi se objekti prikazali što jasnijima, broj piksela je podignut s 20 na 40 MP. Druga faza išla je prema gotovo savršenoj aproksimaciji ljudskog vida. Softver i hardver zajedno rade kako bi ispravili nedostatke senzora, s ciljem poboljšavanja fotografije do krajnje granice mogućnosti.

Počevši s P30 Pro modelom, Huawei je zakoračio u treću fazu s novim ciljem – smartphone fotografijom koja će nadići ograničenja ljudskog oka, ne samo snimajući u potpunom mraku, već prikazom boja i detalja koje naše oko nije u stanju percipirati. 

RYYB: Nova pravila fotografije

Nova tehnologija bila je neophodna kako bi se dostigao ovaj zahtjevan cilj, budući da je tehnologija Huaweija P20 Pro prisutna već neko vrijeme. Napredniji senzor vjerojatno bi zadovoljio korisnike, no nije postojala tehnologija koja bi podigla performanse na optimalnu razinu uređaja veličine dlana. Kao rezultat, P serija trebala je radikalno arhitektonsko restrukturiranje koje je trebalo stvoriti na području mobilne fotografije. Kako bi razvili P30 Pro, inženjeri su odbacili RGB model boja koji je 44 godine korišten u digitalnoj fotografiji i razvili RYYB filter boja (CFA) umjesto njega.

Huawei P30 Pro | Autor : Huawei Foto: Huawei

RYYB model boja na Huaweiju P30 kalibrira dvije od četiri jedinice standardnog modela, čime otvara novo poglavlje u povijesti fotografije. Prethodni RGGB model (crvena + zelena + zelena + plava) zamijenjen je RYYB modelom (crvena + žuta + žuta + plava), novi model značajno poboljšava mogućnost upijanja svjetlosti jer žuti filter upija i crvenu i zelenu boju. Na taj način Huawei P30 Pro snima izuzetno dobre fotografije u uvjetima slabog osvjetljenja. U standardnim uvjetima, uređaj stvara nevjerojatan spektar boja, uz svjetlosni efekt koji može nadmašiti i zrcalno-refleksne kamere.

Nevjerojatan svijet 0.3 LUX-a

Mogućnosti Huaweija P30 Pro unaprijeđene su kako bi se poboljšala izvedba u 0,3 LUX uvjetima. Ako vam „0,3 Lux“ ne znači puno, pogledajte dva primjera istaknuta niže.

U tamnim uvjetima, kada su svjetla u potpunosti ugašena, P20 Pro se oslanja na nekoliko preostalih fotona svjetlosti koji su prisutni kako bi uhvatio siluetu objekta. S druge strane, P30 Pro može precizno reproducirati detalje i boje s objekata.

U vanjskim uvjetima, P30 Pro zapanjuje još više. Na nebu bez izvora svjetlosti, osim mjeseca, P20 Pro može uslikati zvijezde na nebu, no samo nebo ostaje crno. Kada se koristi P30 Pro, ne samo da je nebo tamno plavo, nego se otvara u potpunosti novi svijet bogatih boja zvjezdanog neba, a detalji građevina ispod su također jasno vidljivi. Sama fotografija je praktički bez šuma, a vizualni efekt pruža nevjerojatno iskustvo bogato bojama noćnog neba. Čini se nemoguće da pametni telefon može snimiti ovakav prizor, no krajnji rezultat je jasno vidljiv, svatko ga može potvrditi.

Huawei P30 Pro omogućio je korisnicima da ovjekovječe vrijedne trenutke, one za koje smo bili uvjereni da mogu postojati samo u našim uspomenama, snimljene u potpunom mraku. Primjerice, noćni safari na egzotičnoj lokaciji ili lijepe uspomene iz posjeta kompleksu pećina – iskustva koja doživimo jednom u životu sada možemo sačuvati zauvijek.

Zaobilaženje dvojbi inovacijama

Tvorci Huaweija P30 Pro morali su riješiti neke od sveprisutnih sumnji u izvedbu kamere kako bi ostvarili svoju viziju. Dobavljač senzora za P seriju nije inicijalno vjerovao kako RYYB model može realizirati prirodnu reprodukciju boja, ističući kratki rok za primjenu napredne tehnologije kao problem. Dva mjeseca kasnije, Richard Yu, CEO Huawei CBG-a, posjetio je tvornicu dobavljača s R&D timom i prezentirao prototip RYYB algoritma – rješenja za kalibraciju boja. Tada se i dobavljač uvjerio kako se senzori mogu pravilno iskoristiti te su s otklonjenim sumnjama pristupili proizvodnji jedinstvenih senzora za P seriju.

Budući da kamera apsorbira svjetlost različitih valnih duljina s novom RYYB arhitekturom, algoritam za procesiranje slikovnog signala je prilagođen. Novi žuti spektar morao se izdvojiti za kalibraciju i preciznu reprodukciju boja. Mijenjanje algoritma značilo je kako zreli alati za ugađanje boja koji su korišteni u prethodnim P serijama nisu više bili od koristi – drugim riječima, počelo se iznova.

Naravno, ovo je predstavljalo ogroman i zahtjevan zadatak za R&D tim. Tjedan dana prije globalnog predstavljanja Huaweija P30, R&D tim nastavio je s optimiziranjem, osiguravajući da korisnici dobiju najbolje moguće fotografije. Realizacija RYYB modela jasno pokazuje Huaweijevu odlučnost da kroz P seriju korisnicima pruži pristup najnovijim inovacijama, osiguravajući im pritom najbolje iskustvo.

Huawei P30 Pro | Autor : Huawei Foto: Huawei

HUAWEI P30 Pro: Predvodnik nove generacije fotografije

P30 Pro oslikava hrabrost prema istraživanju granica fotografije uz jasnu ulogu tehnologije u oblikovanju novih koncepcija estetike. Senzor sada može pratiti dvostruko više svjetlosti pa se ona može pratiti na intimniji način. Sigurno je kako će fotografija nastaviti pratiti ovaj obrazac, kao bezvremenski medij, oslanjajući se u potpunosti na interakciju svjetlosti i svemira. Novi uređaj nadmašuje mogućnosti ljudskog vida, do granice da ima sposobnost zamijeniti noć i dan.

U Huaweiju vjeruju kako je uspjeh fotografije na P30 Pro modelu postignut zahvaljujući korisnicima P serije koji su koristili kamere prijašnjih modela na nove i dinamične načine, što je inspiriralo R&D tim da formira nove ciljeve koje žele postići. Dolazak P30 Pro modela nastavlja taj put, dajući novoj generaciji fotografa bezgranične boje – uvijek i svugdje!

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život