Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kada će se odlomiti?

Najveće istraživanje o antarktičkom ledenjaku koji prijeti mnogim obalnim gradovima

Antarktik
Foto: Thinkstock
30.04.2018.
u 14:27

Cilj im je utvrditi kada će se opasni ledenjak odlomiti te kako će to utjecati na razinu svjetskih mora

Ledenjak Thwaites prekriva čak 182.000 metara četvornih Antarktika, a znanstvenici ga zovu najopasnijim ledenjakom na svijetu.

Ako se on odlomi, razina mora povećat će se za tri metra zbog čega bi mnogi obalni gradovi mogli nestati. Vjeruje se kako bi se to moglo dogoditi za nekoliko desetaka godina, no znanstvenici će sada velikim istraživanjem pokušati utvrditi točno kada nam prijeti ta katastrofa te kakvih će biti razmjera.

Za istraživanje koje će zajedno provesti britansko Vijeće za istraživanje zaštite okoliša i američka Nacionalna zaklada za znanost izdvojeno je čak 20 milijuna funti, a na njemu će raditi stotinu znanstvenika, piše Daily Mail.

Cilj im je utvrditi kada će se opasni ledenjak odlomiti te kako će to utjecati na razinu svjetskih mora.

Istraživači ne znaju hoće li se on početi odlamati u idućih nekoliko desetljeća ili stoljeća te za koliko, no vjeruju kako bi njegovo odlamanje utjecalo na druge ledene ploče zbog čega bi se razina mora podigla i do tri metra.

U istraživanje će biti uključeni i znanstvenici iz Južne Koreje, Njemačke, Švedske, Novog Zelanda i Finske. Projekt, koji će trajati pet godine, počinje u listopadu, a ovo će biti najveće istraživanje ikad provedeno o antarktičkim ledenjacima.

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
15:01 30.04.2018.

Uglavnom ledenjaci se topiju nezaustavljivo al razina morja je ista ??? Prosil bi nekog gdo mi bi to mogel fino razjasnit ?!

Avatar adminjepeder
adminjepeder
14:59 30.04.2018.

Mislim da ta tema ne zanima večinu čitatelja ovog "lista"(uključujući gumaroša). jer ako je zemlja ravna ploča na krajevima ima "zidić" pa čim se nivo vode digne ona se slijeva. LP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije