Naslovnica Tech/Sci Znanost

Golema santa leda odvojit će se od Antarktike

"Ledeni greben Larsen C ostat će bez više od 5000 kvadratnih kilometara ako se rasjed nastavi širiti", kažu znanstvenici sa svučilišta Swansea u Walesu
06. siječnja 2017. u 15:29 20 komentara 18539 prikaza
antaktrika
Foto: Reuters/PIXSELL

Golema santa leda, jedna od najvećih ikad zabilježenih i velika kao američka savezna država Delaware ili karpiska država Trinidad i Tobago, odvojit će se od Antarktike, objavili su znanstvenici.

Pukotina na ledenom grebenu Larsenu C, koja se proteklih godina postupno širila, prošlog se mjeseca dramatično povećala, za 18 kilometara. Sada je dugačka više od 80 kilometara i da bi se santa posve odvojila ostalo je još samo 20 kilometara, upozoravaju stručnjaci.

Morteratsch Globalno zagrijavanje Otapanje ledenjaka u švicarskim Alpama otkriva posmrtne ostatke davnih žrtava 'Njemački Titanic' Novi dokazi Titanic ipak nije potonuo zbog ledenjaka? Ledenjak 4 Novo otkriće Antarktički ledenjaci igraju iznenađujuću ulogu u usporavanju globalnog zatopljavanja

"Ledeni greben Larsen C ostat će bez više od 5000 kvadratnih kilometara ako se rasjed nastavi širiti", kažu znanstvenici sa svučilišta Swansea u Walesu.

Santa leda će "iz temelja promijeniti izgled Antarktike" i nakon nje moglo bi doći do daljenjg pucanja Larsena C, dodaju.

Ledeni grebeni su područja na krajevima ledenjaka, plutaju na moru i debeli su nekoliko stotina metara. Znanstvenici strahuju da bi njihovo odvajanje od zamrznutog kontinenta moglo ubrzati klizanje ledenjaka prema moru s obzirom na globalno zatopljenje, što bi u konačnici rezultiralo porastom razine svjetskih mora.

Proteklih je godina došlo do pucanja nekoliko ledenih grebena u sjevernim dijelovima Antarktike, uključujući Larsen B koji je nestao 2002.

Elipso

 • Ringo:

  Topljenje sante leda ne može podići razinu mora. Kada se voda pretvori u led naraste joj volumen za 1/9. Ta 1/9 strši iznad mora i razina mora je ista kao i prije. Ista stvar i kada se led otopi, razina ... prikaži još! je nepromijenjena. Druga stvar je kada se otopi led sa kopna, tada razina mora poraste.

 • pan-am:

  Traže se radnici na odvajanju te sante leda ,Hrvati su najtraženiji, plaća 6500 € gablec i smještaj osigurani.Treba ponijet samo skafander .

 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Briga me.