Većina ljudi teško može zamisliti život bez šećera u hrani i piću. Bijeli rafinirani šećer od šećerne trske i šećerne repe, šećer u prahu, smeđi šećer, šećer kokosova cvijeta koji se dobiva kristalizacijom nektara cvjetova kokosove palme na niskoj temperaturi, razna umjetna sladila... Sve to i još mnogo toga prodaje se na tržištu za zaslađivanje namirnica.
Šećer djeluje na područja mozga koja izlučuju dopamin i serotonin, što stvara osjećaj zadovoljstva. No, previše šećera predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, pa su proizvođači počeli proizvoditi hranu i sokove s manjim udjelom šećera. Provode se desetljećima i znanstvena istraživanja, a ovih dana predstavljeno je jedno u kojem se tvrdi da bi smanjenje 20% šećera iz pakirane hrane i 40% iz pića moglo spriječiti 2,48 milijuna kardiovaskularnih bolesti poput moždanog i srčanog udara, 490.000 smrti od kardiovaskularnih bolesti i 750.000 slučajeva dijabetesa u SAD-u tijekom života odrasle populacije.
BORBA PROTIV BOLESTI
Najopasniji je od svega što jedemo i pijemo: Ako ga smanjimo, smanjit ćemo i bolesti

Šećer je jedan od najtežih otrova za organizam. Smanjenjem 20% šećera u hrani i 40% u pićima može se spriječiti 2,48 milijuna slučajeva kardiovaskularnih bolesti poput moždanog i srčanog udara
Komentara 1
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Uopće nije teško prestati sa šećerom. Naravno, tko želi. Već 4 mjeseca nisam pojeo ništa slatko osim voća i nimalo mi ne nedostaje. Ošle i kile na normalu.