Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

Konferencija će okupiti predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije. Za razliku od prethodne, koja je bila posvećena tehničkim mogućnostima, ova konferencija bit će usmjerena na primjenu novih tehnologija.
17. rujna 2019. u 13:38 4 komentara 268 prikaza
5G
Foto: GettyImages

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) po drugi put organizira “5G dan”. Cilj konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu. Također, važno je prepoznati i potrebe svih kategorija korisnika, kako bi se kroz gradnju mreže i razvoj aplikacija tim potrebama udovoljilo na najbolji mogući način.

5G Tehno vizija do 2025. Suživot s robotima, 5G... Ovo je 10 mega trendova koji nam mijenjaju život

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 23. rujna 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb.

Na „5G danu“ će sudjelovati predstavnici hrvatskog gospodarstva i start-up zajednice koji u svojem poslovanju koriste mreže i tehnologije koje su bliske 5G tehnologiji, proizvođači opreme te predstavnici relevantnih državnih institucija i lokalne samouprave. Naglasak neće biti toliko na tehničkim mogućnostima 5G-a, koliko na njegovoj primjeni te je ideja iskoristiti razvoj tehnologije kao poticaj za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske.

"Pred nama je vrijeme u kojem će sveobuhvatna bežična povezivost, koju će omogućiti nove optičke i 5G mreže, potaknuti ne samo razvoj “Interneta stvari” nego i “Interneta svega”, uključujući razvoj Industrije 4.0 i dostupnost umjetne inteligencije svakom korisniku. Države koje će pratiti ovaj razvoj imat će brži gospodarski razvoj i veći rast. Stoga HAKOM okupljanjem na jednom mjestu svih čimbenika koji su predvodnici tog rasta želi dati svoj doprinos dijalogu o kreaciji budućnosti koja je odmah iza ugla.", izjavio je u najavi skupa Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Prezentacije će održati predstavnici: Spectre, CircuitMess-a, Orqa, Rimac Automobila, Osatina grupe, VGV Firefighters-a, Fakulteta elektrotehnike i računalstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. 

Ilustracija ANALIZA TRŽIŠTA POKAZALA HAKOM: Hrvatskoj trebaju znatna ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu

Tomislav Lugarić iz Rimac Automobila, najavljujući svoje predavanje „100 inženjera u Vašem autu“, ovom prilikom je izjavio: „Pri pomisli na team inženjera koji nadzire i u hodu podešava svako vozilo na cesti, svatko će odmah pomisliti na tehničke teamove Formule 1. U Rimac automobilima, ovakav sustav prati sva naša vozila na svakom njihovom kilometru, i omogućuje našim inženjerima rad na vozilu koje je stotinama kilometara udaljeno.“

Konferencija će se uživo moći pratiti na HAKOM-ovom YouTube kanalu.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar velebit15
  velebit15:

  5G služi samo za uništavanje i kontrolu čovjeka.

 • znam:

  Neka HAKOM posalje nekoga na ovu konferenciju: Can Wireless Communications Damage Your Health? London on Saturday 28th September 2019

 • krademkoHDZ:

  5G brzinom će kušćevići prenamjenjivat zemljišta