Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

Na drugom 5G danu o mogućnostima koje će potaknuti razvoj gospodarstva Republike Hrvatske

5G
Foto: GettyImages
17.09.2019.
u 13:38

Konferencija će okupiti predstavnike institucija, akademske zajednice, investitore, predstavnike proizvođača opreme i medije. Za razliku od prethodne, koja je bila posvećena tehničkim mogućnostima, ova konferencija bit će usmjerena na primjenu novih tehnologija.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) po drugi put organizira “5G dan”. Cilj konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu. Također, važno je prepoznati i potrebe svih kategorija korisnika, kako bi se kroz gradnju mreže i razvoj aplikacija tim potrebama udovoljilo na najbolji mogući način.

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 23. rujna 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb.

Na „5G danu“ će sudjelovati predstavnici hrvatskog gospodarstva i start-up zajednice koji u svojem poslovanju koriste mreže i tehnologije koje su bliske 5G tehnologiji, proizvođači opreme te predstavnici relevantnih državnih institucija i lokalne samouprave. Naglasak neće biti toliko na tehničkim mogućnostima 5G-a, koliko na njegovoj primjeni te je ideja iskoristiti razvoj tehnologije kao poticaj za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske.

"Pred nama je vrijeme u kojem će sveobuhvatna bežična povezivost, koju će omogućiti nove optičke i 5G mreže, potaknuti ne samo razvoj “Interneta stvari” nego i “Interneta svega”, uključujući razvoj Industrije 4.0 i dostupnost umjetne inteligencije svakom korisniku. Države koje će pratiti ovaj razvoj imat će brži gospodarski razvoj i veći rast. Stoga HAKOM okupljanjem na jednom mjestu svih čimbenika koji su predvodnici tog rasta želi dati svoj doprinos dijalogu o kreaciji budućnosti koja je odmah iza ugla.", izjavio je u najavi skupa Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Prezentacije će održati predstavnici: Spectre, CircuitMess-a, Orqa, Rimac Automobila, Osatina grupe, VGV Firefighters-a, Fakulteta elektrotehnike i računalstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. 

Tomislav Lugarić iz Rimac Automobila, najavljujući svoje predavanje „100 inženjera u Vašem autu“, ovom prilikom je izjavio: „Pri pomisli na team inženjera koji nadzire i u hodu podešava svako vozilo na cesti, svatko će odmah pomisliti na tehničke teamove Formule 1. U Rimac automobilima, ovakav sustav prati sva naša vozila na svakom njihovom kilometru, i omogućuje našim inženjerima rad na vozilu koje je stotinama kilometara udaljeno.“

Konferencija će se uživo moći pratiti na HAKOM-ovom YouTube kanalu.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
18:55 17.09.2019.

5G služi samo za uništavanje i kontrolu čovjeka.

ZN
znam
18:56 17.09.2019.

Nedavno je na internetu odrzan 5G Crisis Summit. Mozda je najzanimljivije misljenje Dr Martin Pall-a koji kaze da uz postojecu tehnologiju (bez 5G) kolektivna svijest ce nestati za 5-6 godina. Ako se 5G realizira to ce biti puno brze. Bitnoo je napomenuti da je puno drzava, oblasti pojedinih drzava i velikih gradova tom problemu pristupilo jako ozbiljno i da prvo traze testiranje i utjecaj na zdravlje pa onda, ako prodje, postavljanje. Neovisno o ovom Summit-u, Dr Jack Kruse ima jako dobar intervju na YouTube: 5G" EMFs Will Make Us Sick.

GI
Gips
21:32 17.09.2019.

5G brzinom će kušćevići prenamjenjivat zemljišta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije