Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEBOJŠA STANKIĆ, ZEBRA SYSTEMS:

'Moguće da je posrijedi ljudska greška u Facebooku, ali možda nikada nećemo znati što se dogodilo'

FILE PHOTO: In this photo illustration, a Facebook logo on a computer screen is seen through a magnifying glass held by a woman in Bern
Foto: THOMAS HODEL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
04.10.2021.
u 22:25

Što je srušilo Facebook i njegove popularne chat servise Messenger i WhatsApp? Twitter je prepun teorija o tome što je pogodilo najpoznatiju društvenu mrežu na svijetu. Spominju se i mnoge dramatične situacije i mogući zapleti, ali kibernetički stručnjaci ističu da vrlo vjerojatno nije došlo do hakerskih napada, nego da je nešto drugo posrijedi. 

- Prva pomisao svih nas ide u smjeru napada. Najčešće ljudi pomisle da je napad, a mnogo se rjeđe pomisli da je posrijedi ljudska greška. Osobnih bih bio malo suzdržaniji i prije bih rekao da bi mogla biti ljudska greška s obzirom na koncepciju tih velikih tvrtki koje su zaštićene. Mnogo je manja mogućnost da do takvog ispada dođe napadom. Vjerojatno je došlo do neke greške prilikom dizanja nekog novog servisa. I kako su ga implementirali vjerojatno su oslabili cijeli sustav i treba im dosta da vrate sustav u prethodno stanje. Vjerojatno je bio globalni roll-out. Kako su ga uvodili tako je usporavao servise. I sada kako ga vraćaju poduplalo se usporenje - govori nam Nebojša Stankić, regionalni menadžer Zebra Systemsa za Južnu i Istočnu Europu, tvrtke specijalizirane za područje kibernetičke zaštite.

Foto: Zebra Systems
Nebojša Stankić, Zebra Systems

Iako korisnici večeras praktični nisu mogli ništa koristiti od Facebookovih servisa, Stankić ističe da ipak nije došlo do potpunog ispada:

- Zapravo ništa od Facebookovih servisa nije bilo posve izvan uporabe, nego su bili jako usporeni. A da je došlo do napada vjerujem da bi ti servisi bili potpuno onesposobljeni. Uglavnom se govori o sporoj dostupnosti, a ne o ispadima. Kad se događa napada, nije napadačima cilj rušenje sustava, nego da dobiju podatke o korisnicima koje bi kasnije prodavali. Čim se zna da su podaci ugroženi, onda dolazi do zamjene tih podataka. I samim napadačima nije u interesu da budu prepoznati - poručuje Stankić. 

On procjenjuje da će se sve normalizirati tijekom večeri. 

- Vjerujem i dalje da će se raditi o satima, a ne o duljem ispadu servisa. Ali možda nikada nećemo točno znati što se stvarno dogodilo. Ne zna što je teže, priznati da je bio napad ili da je bila ljudska greška...

Ključne riječi

Komentara 2

MU
Mufljuz
23:19 04.10.2021.

Kada su izašli Panama papers, facebook pao. Kada je izašao Facebook leaks, facebook pao. Kada je izašla Pandora papers....

MA
mamuti
23:10 04.10.2021.

Moguce je da je investitor prodao svoje dionice jer mu treba love da izbjegne margin call ....a face se usrale vec na 5% minusa pa sve pogasile......kao greska u sistemmu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije