Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božidar ševo

Mladić s PMF-a izumio navigacijsku aplikaciju za iPhone

božidar ševo
Poslovni dnevnik
08.11.2012.
u 13:58

Božidar Ševo izumio je navigacijsku aplikaciju BackWay za iPhone. Pritom mu nimalo nije pomogla akademska zajednica ''prepuna uhljebljenih lijenčina koje žive izvan realnog svijeta''

Božidar Ševo izumitelj je nagrađivane navigacijske aplikacije BackWay za iPhone koja pomaže pri kretanju okolinom te spremanju zanimljivih i najdražih lokacija. Ovaj uspješni student PMF-a projekt je razvio nakon jednoipolgodišnjeg rada na razvoju aplikacija, a pritom mu, svjedoči Poslovnom dnevniku, nimalo nije pomogla akademska zajednica ''prepuna uhljebljenih lijenčina koje žive izvan realnog svijeta''.

– Dodati lokaciju vrlo je lako, samo snimite fotografiju, dodate neki opis i to je to. Želite li se vratiti do određenog mjesta, BackWay će vam pokazati smjer i udaljenost u jednostavnom korisničkom sučelju. BackWay vam pomaže vratiti se pravim putem, čak i offline – opisuje korištenje svog izuma mladi Ševo koji objašnjava da je BackWay bio prijavljen u sklopu eStudentova natjecanja AppStartContest (ASC) pa je sama izrada trajala oko tri mjeseca. U projekt je uložio svoj novac, no napominje da svota nije bila pozamašna.

– Najviše vremena otišlo je na testiranje aplikacije, tj. hodanje uokolo s iPhoneom i testiranje pokazuje li aplikacija prave upute ili ne. Za razvoj nije bilo potrebno nekih specijalnih financijskih sredstava osim vlastitog vremena – prepričava izumitelj kojemu je u osmišljavanju pomogla sestrična i studentica dizajna Alma Šavar.

Iako je prepun riječi hvale za hrvatsku startup-scenu, u administraciji i akademskoj zajednici uvidio je niz nepravilnosti i mana.

– Što se tiče mladih koji bi trebali biti nositelji inovativnosti i kreativnog mišljenja, glavni je problem akademska zajednica koja je prepuna uhljebljenih lijenčina koji žive izvan realnog svijeta i nisu nimalo povezani sa stvarnim procesima u svijetu tako da imamo fakultete i studente koji su puni ''znanja'' koja naprosto ničemu ne koriste. Smiješno je da prirodoslovni, tehnički, medicinski fakulteti, instituti i slično nisu sami profitabilni, smiješno je da naši znanstvenici, tzv. stručnjaci na fakultetima većinu vremena provode štampajući prosječne radove. To se neće promijeniti sve dok sveučilišta imaju ovoliku autonomiju i dok glavešine na njima o svemu odlučuju. Njima je ipak u interesu ostati na tim položajima i sabotirati bilo kakve promjene i inovacije jer znaju da bi to dovelo do njihove smjene – objasnio je Ševo te poručio mladim istomišljenicima da vrijeme ne gube u kafićima, već da se posvete inovaciji i hobijima.

Više pročitajte ovdje.

>>Mladi izumitelj: Ivan Kožar (15) izumio bežični punjač

Komentara 5

DT
dturina
14:40 08.11.2012.

Ne razumijem što lik zapravo hoće, da mu netko iz države ili obrazovnog sustava pomaže? Napisao je aplikaciju, ako bude uspješna ima prilike zaraditi hrpu novaca, i osim toga ne vidim kakva bi mu druga pomoć trebala. Kao da je Billu Gatesu netko iz države ili faksa pomagao kad je osnivao Microsoft. Već i ako ti nitko iz države aktivno ne smeta dok pokušavaš nešto napraviti je velika stvar, i to je zapravo idealno stanje kojemu treba težiti.

Avatar bambam
bambam
15:12 08.11.2012.

@dturina tip je vjerojatno razocaran cinjenicom da jedan dio akademske zajednice uopce ne radi nista drugo nego prepisuje tudje znanstvene radove."Vani" fakulteti zaraduju (ali ne kao ovi nasi sa pranjem novaca preko narucenih studija) novac sa istrazivanjima. Nasi fakulteti samo sluze "stampanju" diploma, od svih studenata koji zavrse fakultet, neku smislenu karijeru ostvari kojih 10%, najbolji primjer su cure koje zavrse ekonomski fakultet i onda se zaposle kao tajnice.

HO
Hortator
16:04 08.11.2012.

Tako je potpuno se slažem da ne treba pomoć čovjeku ima puno ostalih koji nisu završili FER njima treba pomoći a za maliadića sam siguran da će se snaći. Kao što čovjek ispod reče ni Billu Gatesu nije pomogla država,, a ni ostalima koji svakodnevno programiraju. Ako niste upoznati s tim svaki samostalno napisani program je svojevrstan izum i podložan je autorskom pravu tako da ovo nije ništa posebno. Osim toga takve aplikacije već odavno postoje. Neka mu pomogne tržište ko i ostalima pa neka ono ocijeni vrijednost njegovog rada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije