Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERAKTIVNA TELEVIZIJA

MAXtv je promijenio iskustvo gledanja televizije u Hrvatskoj

MAXtv
23.12.2021.
u 13:02

HT je uslugu digitalne televizije pokrenuo među prvih pet operatora na svijetu. Danas prednjači na hrvatskom tržištu s ponudom raznovrsnih TV programa kao i uslugom MAXtv To Go koja omogućuje praćenje TV sadržaja bilo gdje na svijetu

Već 15 godina u Hrvatskoj uživamo u IPTV-ju, usluzi digitalne televizije. Danas nam je posve uobičajeno da imamo mogućnost gledanja više desetaka kanala uz minimalne tehničke zahvate, no 2006. morali smo birati između kućnog priključka, antene ili satelitskog receivera kako bismo mogli gledati željene programe.

Pionir digitalne televizije u Hrvatskoj je Hrvatski Telekom, koji je tu uslugu pokrenuo među prvih pet operatora na svijetu.

HT je 16. lipnja 2006., prvi unutar DT Grupe, počeo s eksperimentalnim radom prve usluge digitalne televizije u Hrvatskoj koja je odmah brandirana kao MAXtv. Na 55 televizijskih kanala, odabrani MAXadsl korisnici iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba imali su tijekom tri mjeseca mogućnost gledanja raznovrsnih televizijskih programa, filmova, serija, ali i videosadržaja na zahtjev uz istodobno dodatno korištenje raznih interaktivnih sadržaja.

Među najvećim prednostima nove usluge bila je mogućnost da korisnici sami biraju sadržaj za gledanje, u bilo koje doba dana i noći, koristeći se pritom interaktivnim mogućnostima tražilice, što putem kabelske ili satelitske televizije nije bilo moguće (na primjer, kategorizacija sadržaja po ključnim riječima žanrovima, zaštita mlađih ukućana od neprimjerenih sadržaja i sl.).

U rujnu je Hrvatski Telekom, prvi unutar DT Grupe, omogućio komercijalno korištenje MAXtv-a svim korisnicima MAXadsla. Osim u svim nacionalnim i regionalnim televizijama u Hrvatskoj, korisnici MAXtv-a mogli su uživati u programima istaknutih TV kuća iz susjednih zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije), u specijaliziranim glazbenim programima (MTV Adria, CMC i Viva), programima koji emitiraju samo vijesti, crtiće, sport, modna i estradna zbivanja, dokumentarne filmove ili sapunice (ESPN Classic, Extreme Sports Channel, National Geographic Channel, BBC World,  Romantica, Fashion TV Europe, CNN…) te brojnim drugima.

Također su dobili pristup digitalnoj Videoteci koja sadrži naslove različitog žanra iz domaće i strane produkcije: filmove, animirane filmove, serije i dokumentarce, dječju produkciju te zabavu za odrasle. Posuđivanje filmova iz Videoteke drastično je promijenilo način posudbe filmova u Hrvatskoj. Od tog trenutka, videoteka više nije bila kvartovsko okupljalište, nego mjesto kome se pristupa iz vlastite fotelje.

Zahvaljujući usluzi Snimalica, korisnici MAXtv-a mogli su snimati televizijski sadržaj te ga naknadno gledati u vrijeme koje im odgovara. Usluga omogućava istodobno snimanje više emisija, čak i u slučaju da se prikazuju na različitim kanalima, u isto vrijeme. Također, funkcija snimanja odnosi se na sadržaj, a ne vrijeme prikazivanja. Ta napredna usluga integrirana je u MAXtv vodič te korisnik u njemu na jednostavan način bira sadržaje za snimanje i nisu mu potrebni nikakvi dodatni uređaji. Ta je usluga sa snimanjem sadržaja na više kanala u cloudu bila je prva takva usluga u Europi. Dotad se sadržaj snimao na lokalnom uređaju (cPVR).

Tijekom 2022. godine MAXtv dobit će sasvim novu, osvježenu inačicu koja će uključivati i novo sučelje, u stilu ponajboljih svjetskih streaming platformi.

Kasnije je za korištenje MAXtv-a trebala samo HT-ova fiksna telefonska linija koja je, ukoliko za to postoje tehničke mogućnosti na korisnikovoj liniji, bila i jedini preduvjet za instalaciju interaktivne digitalne televizije. No, MAXtv je išao ukorak s tehnologijom kodiranja sadržaja i uporabom naprednih kodera kontinuirano se poboljšavala kvaliteta slike (MPEG2, MPEG4 i HEVC).

Od 2008. Hrvatski Telekom započeo je i s pružanjem HD usluge korisnicima MAXtv-a. U MAXtv HD paketu korisnici su u HD rezoluciji ispočetka mogli gledati pet televizijskih programa: četiri programa engleskoga govornog područja - National Geographic Channel HD, Voom HD, Luxe TV HD, Melody Zen HD te njemački Anixe. Osim toga, MAXtv je HD korisnicima ponudio u MAXtv Videoteci filmske naslove kao što su 'Aleksandar Veliki', 'Djevojka od milijun dolara', 'Gospodin i gospođa Smith', 'Apocalypto', 'Arthur u zemlji Minimoya' i druge u HD rezoluciji.

Hrvatski Telekom time je postao prva kompanija na hrvatskom tržištu koja je svojim korisnicima putem IPTV platforme nudila mogućnost komercijalnog korištenja HD sadržaja.

Svi naslovi MAXtv HD usluge dostupni su u HD formatu rezolucije 1920x1080 te su kodirani Dolby Digital 5.1 višekanalnim zvukom ili u stereo formatu, što je korisnicima koji posjeduju odgovarajuću tehničku opremu omogućilo uživanje u slici i zvuku vrhunske kvalitete.

Dvije godine kasnije HT je započeo s emitiranjem MAXtv usluge putem satelita čime se omogućilo njeno korištenje i na onim lokacijama na kojima je ranije bila slabije dostupna.

S MAXtv To Go uslugom upotpunjena je MAXtv ponudu te je korisnicima ponuđen pristup sadržajima ne samo na televizorima već i na ostalim ekranima, bez obzira je li riječ o računalu ili mobilnom uređaju. Korištenjem MAXtv To Go usluge propušteni sadržaji pali su u zaborav jer su korisnici sada u mogućnosti pogledati nogometnu utakmicu, najnovije vijesti ili omiljenu TV seriju u trenucima kada je u domu zauzet glavni televizor, dok čekaju u redu u trgovini, kod doktora ili se nalaze u prometnoj gužvi. Za korištenje MAXtv To Go usluge potrebno je imati računalo, tablet ili mobilni uređaj (iOS ili Android) te biti korisnik neke od HT usluga.

Danas korisnici imaju mogućnost prebacivanja sadržaja sa telefona na veliki ekran (TV), a osim na vlastitim uređajima i Apple i Android uređajima omogućeno je gledanje TV sadržaja na Samsung Tizen i LG WebOS TV uređajima.

Najbogatiji sportski sadržaj na tržištu

MAXtv je od 19. srpnja 2011. počeo s ekskluzivnim prijenosom utakmica 1. hrvatske nogometne lige. Gledatelji su tako, umjesto dosadašnjih 30, imati priliku gledati više od 100 utakmica u izravnom prijenosu. U Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi igra se ukupno 240 utakmica, a nositelji projekta MAXtv Prva liga zadali su si ambiciozan cilj – direktan prijenos gotovo 50 posto utakmica kako bi korisnicima omogućili puno veću dostupnost vrhunskih sportskih TV sadržaja nego dosad. U tome se i uspjelo – preko MAXtv-a gledatelji mogu vidjeti baš sve utakmice Prve hrvatske nogometne lige.  

MAXtv je ljubiteljima nogometa osigurao i vrhunsku kvalitetu prijenosa. S Poljuda je tako 10. rujna 2011. po prvi puta prenošena utakmica domaćeg prvenstva u HD rezoluciji, što će u budućnosti postati standard za sve utakmice. Prijenos utakmice Hajduk Dinamo. 22. travnja 2018. bio je, pak, prvi prijenos u Hrvatskoj realiziran u 4k rezoluciji.

Hrvatski Telekom danas svojim korisnicima uvijek pruža najkvalitetniji sadržaj s ciljem osiguranja najboljeg korisničkog iskustva. Sukladno tome, uz ranije produženu suradnju s Arena Sportom produljen je ugovor o suradnji s United Mediom (UM) čime sportski, informativni i zabavni kanali UM-a nastavljaju biti u MAXtv ponudi i u 2022. godini.

U sklopu suradnje s Arena Sportom korisnici MAXtv-a mogu uživati u prijenosima UEFA Lige prvaka, UEFA Konferencijske lige, talijanske Serije A, francuske Lige 1, 1. HNL, španjolske La Lige te portugalske Primeira lige, a od sezone 2022/2023. i engleske Premier League.

Uz nogometne sadržaje, korisnici MAXtv-a također mogu gledati i ostale atraktivne sportske sadržaje poput NBA, te nacionalnih i regionalnih košarkaških i rukometnih natjecanja kao i ostale zanimljive sadržaje.

Ovime Hrvatski Telekom na MAXtv-u korisnicima omogućuje najbogatiji sportski sadržaj na tržištu s prijenosima iz najvećih nogometnih liga.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije