Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Zuckerberg, bogataš s dušom u nehumanom društvu

"Nije sramota postati bogat, ali je sramota bogat umrijeti"
03. prosinca 2015. u 14:00 2 komentara 436 prikaza
Mark Zuckerberg, Priscilla Chan i njihova kći Max
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Unatoč takozvanom civilizacijskom napretku, živimo u grabežljivom svijetu u kojem je jaz između bogatih i siromašnih sve veći i u kojem se sirotinja smatra odgovornom za svoju bijedu. Stoga je čin jednog od osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, koji je u povodu rođenja kćeri objavio da će tijekom života on i supruga donirati 99% dionica Facebooka kako bio njihova kćer i sva druga djeca živjela u boljem svijetu od ovog danas, vrijedan poštovanja. I budi nadu da, unatoč svijetu u kojem je novac jedini bog kojem se klanja i zbog kojeg se ratuje, ima još milijardera s ljudskim licem.

Zuckerberg ne može kao čovjek obasipati bogatstvom svoju kćer a ne misliti na nečije druge kćeri kojima je u startu oduzeto pravo na život dostojan čovjeka. On nije iznimka, ima još niz filantropa, poput utemeljitelja DM-a Götza Wernera čija je filozofija: "Nisu ljudi tu zbog kapitalizma, nego je kapitalizam tu za ljude." No, još je nedovoljno bogataša svjesnih da je u humanom društvu dužnost onih koji u rukama imaju moć i kapital da pomažu najslabijima i zajednici u kojoj su se obogatili. I Hrvatska ima svoje milijunaše, pa i milijardere, koji su osigurali unuke i praunuke, ali među njima su rijetki koji smatraju da im je dužnost učiniti svijet boljim mjestom za djecu koja nisu bila te sreće kao njihova. Inače nam se ne bi dogodilo da se hvalimo humanim licem prema izbjeglicama dok samo prolaze kroz našu zemlju, a šutimo o gladnoj djeci u školama i romskoj djeci na ulicama, koja isto samo žele pravo na bolji život.

Da smo humana zemlja, ne bismo na humanitarnim božićnim akcijama skupljali novac za djecu bez roditelja kako bi mogla studirati i imati krov nad glavom jer ona ne zaslužuju našu milostinju, nego pravo da žive u boljem svijetu u kojem će biti samorazumljivo da su država i imućni pojedinci suodgovorni da im ne bude maćeha. Kako bi Werner rekao: "Nije sramota postati bogat, ali je sramota bogat umrijeti." Dodali bismo da je u svijetu raznih abnormalnosti najveća sramota biti bogat čovjek bez duše.

>> Nakon što mu se rodila kći, Zuckerberg iznenada odlučio: Donirat ćemo 99 posto dionica Facebooka

Marko Grubnić i Momčilo Gurović
POSLOŽILO MU SE
Marko Grubnić: 'Presretan sam, vjenčat ćemo se ove godine'
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar Ironman0105
    Ironman0105:

    Interesantno je kad se ovakvi idealisti ko pijani plota uhvate za izjavu osobe o kojoj nemaju pojma...Sve osobe Zuckerbergova porijekla na kraju zivota veliku vecinu svog bogatstva ako ne i sve doniraju uvijek istom primaocu: drzavi Izrael.

  • Avatar Glina74
    Glina74:

    židov i darivanje hahahahahah