Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVE U SUKOBU

Kupci žrtve digitalnog rata SAD-a i Kine: Veze s Huaweijem prekidaju i Intel, Qualcomm...

Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
20.05.2019.
u 20:17

Huawei će pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim smartfonima i tabletima marki Huawei i Honor, onim prodanima i onima koji su na zalihama

Vlasnici pametnih mobitela Huawei postali su preko noći kolateralne žrtve američko-kineskog špijunskog rata koji je poprimio dramatične razmjere. Veliki i moćni američki Google, naime, odlučio je razvrgnuti vezu s kineskim Huaweijem. Učinit će to tako što će im uskratiti licenciju za Google Play store i zaštitu Google Play Protecta što bi se trebalo odnositi na buduće kupce Huaweija, dok će postojeći vlasnici imati podršku svih Googleovih aplikacija na mobitelu “po starom”.

Naime, pametni mobiteli Huawei, u što spada i brend Honor, koji se prodaju izvan kineskog tržišta funkcioniraju na Googleovu operativnom sustavu – Android. Naime, online trgovinu, odnosno Google Play store, iz koje se skidaju sve aplikacije Google planira ukinuti za buduće kupce Huaweija. Dok bi, ako se pita Google, svi oni koji imaju Huaweijeve mobitele zasad trebali i dalje moći koristiti Google Play trgovinu kao i dosad. Problem se dakle odnosi na korisnike budućih serija novih Huaweijevih pametnih telefona, odnosno, kako stvari sada stoje, ostat će bez pristupa Google Play Storeu, Gmailu, YouTubeu te internet-pregledniku Chrome. Nejasno je, a Google nije odgovorio, što će biti sa starim korisnicima kada Android dobije svoju novu verziju. Hoće li tada nova nadgradnja operativnog sustava biti moguća za stare vlasnike Huaweija.

Krizne projekcije

Iz Googlea za sada tvrde da će tek razmotriti implikacije svih poduzetih koraka prema Huaweiju tako da potpuno “brisanje” operativnog sustava Googlea iz Huaweija nije izvjesno. Ako se pita Huawei, oni smiruju panične korisničke upite te uvjeravaju.

– Huawei će pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim pametnim mobitelima i tabletima Huawei i Honor, kako onima koji su prodani tako i onima koji su na zalihama. Nastavit ćemo gradnju sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo – tvrde u priopćenju iz kineske kompanije.

Pri tome i dalje uvjeravaju da su spremni i za potpuni prekid s Googleom jer su to ukalkulirali u svoje krizne projekcije i spremili se na eventualne posljedice. Dakle, kada je riječ o vlasnicima Huaweijevih uređaja, oni neće imati problema s Googleovim aplikacijama, no kupci nekih budućih novih modela Huaweija i Honora mogu očekivati da bi mogli koristiti neki novi kineski operativni sustav.

Kako tvrdi Marko Rakar, komunikolog, u tehnološkom ratu najviše gube upravo korisnici jer Huawei je drugi najveći proizvođač smartfona na svijetu. U prvom kvartalu ove godine isporučili su 59 milijuna mobitela koji svi rade na Androidu. Rakar naglašava da ovaj potez sasvim sigurno nije bio Googleova želja, nego da su morali postupiti u skladu sa zakonom.

Trump je, podsjetimo, prošli tjedan potpisao izvršnu odluku o zabrani poslovanja s onim tvrtkama za koje se misli da predstavljaju rizik kad je riječ o pitanju nacionalne sigurnosti.

Riječ je o logičnoj posljedici Trumpove naredbe i Google je to morao napraviti, smatra Rakar te dodaje da je ovaj potez velika eskalacija sukoba u odnosima velikana te nitko ne može predvidjeti što će se dalje dogoditi.

Službeno, razlog za radikalne poteze Trumpa i kreiranje crne liste jest špijunaža. Ne postoje dokumentirani slučajevi niti je dokazano da se Huaweijeva oprema koristila u tu svrhu, dodaje Rakar i kaže da mu se čini vjerojatnijim da Amerikanci ovim pristupom pokušavaju uloviti korak s kineskom tehnologijom.

Američko-špijunska saga, podsjetimo, počela je kao “garnirung” trgovinskog rata i Trumpove odluke o nametanju carina Kini. Potom je uslijedila prava hajka na Huawei, od uhićenja financijske direktorice, brojnih optužbi do obostranih sudskih tužbi do, konačno, Trupove crne liste kineskih tvrtki špijuna i zabrane prodaje američkih proizvoda Kinezima te prvog konkretnog poteza protiv Huaweija. Učinio ga je Google, a za njim, izvijestili su, kreću i ostali tehnodivovi poput Intela i Qualcomma uskraćujući Kini opskrbu opremom.

A gdje je Europa?

Je li svijet na pragu digitalnog hladnog rata? SAD i Kina svakako su u sukobu, a kome više šteti ovaj sraz tehnoloških titana i kakva je pozicija Europske unije, koja se nalazi između zaraćenih strana, pitali smo stručnjake. Kako nam kaže ekonomist Vuk Vuković, nije bilo neočekivano da će se špijunska tehnološka saga razbuktati.

– I Google i Huawei žrtve su trgovinskog spora SAD-a i Kine. Uvjeren sam da je ovaj potez Googlea više naštetio Huaweiju negoli Googleu. Kinezi će lošije proći i čini mi se da su se malo zaletjeli u svojim reakcijama, iako tvrde da su bili spremni za sve scenarije. Sada odgovaraju vrlo mlako, dok Trump agresivnim pristupom pokazuje da ima pregovaračku prednost – tvrdi Vuk Vuković i dodaje da je nažalost Europa u cijeloj priči pasivna te na neki način kolateralna žrtva njihovih odnosa.

– EU je prebirokratiziran i prereguliran te posljedično osuđen na relativnu stagnaciju. Velike kompanije poput Googlea i Alibabe ne mogu se dogoditi je im EU nikad neće dopustiti da se tako i toliko razviju. EU na ovom polju nije konkurentan i bojim se da je dugoročno u podređenom položaju.

– Riječ je o digitalnom hladnom ratu. Ako se ne pretvori u oružani sukob, u što ne vjerujem, vrlo skoro dovest će do bolje, kvalitetnije i razvijenije tehnologije koja će biti dostupnija i jeftinija. Više nitko neće imati monopol na vrhunsku umjetnu inteligenciju i ostale napredne tehnologije. EU treba stvarati svoj digitalni suverenitet. Ako to odluče birokrati, uspjet će – smatra Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.  

Komentara 54

Avatar dzambo
dzambo
23:02 20.05.2019.

A sta su to Kinezi od tehnologije izumili ili napravili sami samcati u zadnjih 30 i vise god. A DA NIJE IZ Americkog izuma dosla il USA tehnlogije....i gdje bi ti Kinezi bili sad trenutno DA NIJEDNA Americka kompanija nije otisla u Kinu kod njih za proizvodnju i pakovanje....i da se samo ''cekalo'' da Kinezi sami samcati izbace nesto na trziste tehnlogije bilo cega od pocetka Globalizacije....ajd navedite mi IJEDNU tehnlogiju koja se danas trazi kao mobiteli kompjuteri i slicno...navedite mi IJEDNU od pocetka '90-tih pa do danas....

5S
505.scrtom
20:54 20.05.2019.

Gdje misli Apple sklapati svoje Iphone? u Africi !?..Može i u Europi pa će koštati 2000-3000€..

IN
ima_nešto
20:57 20.05.2019.

Huawei je gotov. Samsung će sad razmisliti o svom sistemu. Ovo sad je digitalni rat. Svatko želi što veći dio kolača od buduće tehnologije. SAD tuče Kinu u samom startu i to ne samo kinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije