Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razotkrivena velika afera

Krali i prodavali podatke korisnika jednog od najpopularnijih antivirusnih programa

Ilustracija
Foto: Getty Images
19.02.2020.
u 11:51

Alarmantno je to što Avast nije prikupljao samo podatke koji se tiču svojih usluga i proizvoda već bi korisnike pratio pa prikupljao podatke o njihovim Google pretragama, lokaciji, GPS koordinatama s Google Mapsa, LinkedIn profile i aktivnosti na YouTubeu

Jedan od najpopularnijih antivirusnih programa Avast, koji u svom portfelju ima cijeli niz što besplatnih, što plaćenih antivirusnih i sigurnosnih alata, našao se u središtu skandala. Tvrtku se, naime, tereti da je preko svoje podružnice Jumpshot "dilala" privatne podatke korisnika za masne cifre.

Usluge pružaju za PC, Mac, pametne telefone i tablete, što podosta širi ponudu po pitanju prikupljenih podataka. Avast je prodavao, između ostalog i Googleu i Microsoftu, osobne podatke, ugovore i druge dokumente koje ima zahvaljujući uslugama koje zahtijevaju od korisnika da omogući pristup takvim podacima ili da ih ostavi sam ukoliko želi nastaviti, odnosno početi, koristiti Avastove usluge i proizvode, piše ICT Business.

Alarmantno je to što Avast nije prikupljao samo podatke koji se tiču svojih usluga i proizvoda već bi korisnike pratio pa prikupljao podatke o njihovim Google pretragama, lokaciji, GPS koordinatama s Google Mapsa, LinkedIn profile i aktivnosti na YouTubeu.

Osim Googlea i Microsofta, podatke su navodno otkupljivali i Yelp i Pepsi. Ukoliko se istragom potvrde ovi navodi koje su u medije plasirali istraživački novinari, uslijedit će rigorozne kazne za Avast.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije