Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Koliko je softver za prepoznavanje lica pouzdan i možemo li ga izbjeći

Umjetna inteligencija još nije dovoljno naučila da točno prepozna lice osoba
27. lipnja 2018. u 20:04 1 komentara 367 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Programi za prepoznavanje lica svakim danom sve su napredniji i ima ih sve više u svim svjetskim gradovima koji vrve nadzornim kamerama, i na ulicama i u ustanovama i stambenim zgradama.

Google NOVE SMJERNICE Google isključuje mogućnost upotrebe umjetne inteligencije u oružanim sustavima

U Kini se softver za prepoznavanje lica već uvelike koristi, a osim što postoje statične nadzorne kamere, policajci nose i naočale koje su povezane s bazama podataka koje “znaju” o kome se radi. U Kini je gotovo nemoguće izbjeći promatranje gotovo na svakom koraku, dok u SAD-u, nakon niza oružanih napada, u neke škole sada uvode sustave za prepoznavanje lica.

Neizbježan nadzor

Uskoro će biti sasvim nemoguće izbjeći nadzor i promatranje bilo gdje u svijetu. No postoje dvije nedoumice: je li tehnologija dovoljno dobra i točna i trebamo li pristati na život koji je posve lišen privatnosti, a u ime potencijalne sigurnosti.

Kada se radi o tehnologiji, Kina, primjerice, uopće ne dvoji u ispravnost svojih sustava. Dapače, osim softvera za prepoznavanje lica, eksperimentiraju s programima koji idu dalje od pukog prepoznavanja lica te prepoznaju i interpretiraju ekspresije lica. Bave se i emocionalnim nadzorom.

Kako piše Forbes, u kineskoj vojsci i u nekoliko privatnih kompanija u kape postavljaju senzore koji očitavaju aktivnost moždanih valova i na temelju njih procjenjuju treba li netko odmor ili je spreman za novi zadatak, a sve kako bi se postigla dodatna učinkovitost.

Policija Tražili huligane Na testu u policiji softver krivo prepoznao 2297 lica

AI još ne zna dovoljno

U SAD-u, pak, civilne udruge glasno protestiraju protiv sustava za prepoznavanje lica u školama jer, tvrde, stupanj točnosti je sporan. Njima u prilog istupio je i Brian Brackeen, osnivač startupa Kairos koji se bavi upravo umjetnom inteligencijom koja može prepoznati lica i tvrdi: tehnologija napreduje, no nije stigla na cilj.

Trenutačno poprilično griješi, posebice kada se radi o svima koji nisu bijelci ili kada su pak u pitanju žene. Brackeen, inače i sam Afroamerikanac, tvrdi da je tehnologija zasad pristrana i netočna, posebice kada je u pitanju tamnija koža.

Umjetna inteligencija još uvijek nema dovoljno podataka na kojima bi učila pa stoga policija ne bi smjela koristiti te programe. Brackeen ide i dalje te kategorički tvrdi da svatko tko je dobrovoljno softver predao vladi i njenim sigurnosnim službama direktno ugrožava živote jer AI još uvijek ne zna dovoljno.

Proteklog tjedna pobunili su se zaposlenici Amazona, tehnološkog diva koji je izradio vlastiti softver Recognition upravo za policiju.

Primjerice, u zračnoj luci u Orlandu prepoznavanje lica više nije opcija, već kroz taj proces obavezno moraju proći svi internacionalni putnici, a u Amazonu, baš kao i Brackeen, tvrde da programi još nisu sasvim pouzdani. Europljani pak, točnije Britanci, lani su testirali softver, i to na nogometnim utakmicama tražeći huligane.

Martine Rothblatt s partnericom Binom Aspen Martine Rothblatt: 'Imat ćemo robotske 'klonove umova' koji nas mogu nadživjeti'

I potvrdilo se: još nije spreman, pogriješio je to u 2297 puta u devet mjeseci. 

Na 15 događanja u Velikoj Britaniji softver je prepoznao 2685 ljudi, no samo 234 puta točno

U devet mjeseci od 2000 prepoznatih ljudi uhićeno je njih 450

1 / 3
Ginni Rometty
Premijer Plenković u Saboru podnosi izvješća Europskoga vijeća IVICA BETI Kakva sad, pobogu, umjetna inteligencija!? Huawei istražio – koliko zapravo znamo o umjetnoj inteligenciji? PROMO Huawei istražio – koliko zapravo znamo o umjetnoj inteligenciji?
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

  • berija:

    Ovaj članak (ili ovakav) pročitah prije više od mjesec dana.