Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje poremećaja spavanja

Klonirali genetski izmijenjenog majmuna

majmun
Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija
24.01.2019.
u 07:16

Klonovi su došli na svijet u Institutu za neuroznanost pri Kineskoj akademiji znanosti u Šangaju

Kineski znanstvenici klonirali su genetski izmijenjenog makakija radi istraživanja poremećaja cirkadijskog ritma koji se dovode u vezu s problemima sa spavanjem, depresijom i Alzheimerovom bolešću, objavila je u četvrtak novinska agencija Xinhua.

To je prvi puta da je za potrebe biomedicinskog istraživanja genetski izmijenjeni majmun bio izvor za više klonova, piše Xinhuna.

Klonovi su došli na svijet u Institutu za neuroznanost pri Kineskoj akademiji znanosti u Šangaju.

Kao donator izabran je genetski izmijenjeni majmun s najizraženijom sklonošću poremećajima cirkadijskog ritma. Iz stanica vezivnog tkiva (fibroblasta) životinje uzgojeno je pet klonova, izvijestila je kineska novinska agencija, pozivajući se na znanstveni časopis National Science Review.

Prema pisanju službenog lista China Dailyja, klonovi će omogućiti daljnja istraživanja takvih zdravstvenih problema kod ljudi, koji danas spadaju među najveće izazove na području mentalnog zdravlja.

Klonirani majmuni već pokazuju znakove "negativnog ponašanja", uključujući poremećaje spavanja, povišenu razinu tjeskobe i "oblike ponašanja slične shizofreniji", dodaje list.

Xinhua pak ističe da je program u skladu s međunarodnim etičkim standardima za istraživanja koja se provode na životinjama, dodajući da njegovu realizaciju nadzire panel za etiku.

Pogledajte video: Kamera snimila zastrašujući trenutak: Pogledajte što je palo na auto ove žene

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije