Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Superračunala

Kina se uspinje na popisu zemalja s najsnažnijim superračunalima

Jaguar supercomputer
ORNL
31.05.2010.
u 18:29

Lanjski prvak je treći, a Kinezi će s petoga mjesta na popisu TOP500 na jesen gotovo sigurno izgurati Njemačku te krenuti u lov na Japan, V. Britaniju i SAD.

Sa 1. lipnja specijalizirana skupina TOP500 objavljuje popis 500 najbržih superračunala na svijetu. Sljedeći se popis projekta TOP500 objaviti u studenome. Na njegovu vrhu zacijelo neće biti sljedećega studenoga Cray XT, popularno zvani Jaguar, iz Oak Ridge National Laboratorija. Sa 1,75 petaflopsa (1750 trilijardi operacija u sekundi) koje cijedi iz 224.162 procesorske jezgre na čipu s po njih šest još je najbrži.

Za vrat mu puše kinesko superračunalo Nebulae iz Nacionalnog centra za superračunala u Shenzhenu. Ono ima doduše "samo" 120.640 procesorskih jezgri, ali izmjerenu snagu vuče iz tri vrste procesora, od kojih je jedna iz obitelji grafičkih: to je nVidijin Tesla C20050. Nebulae je i najperspektivnije računalo koje bi, kad se ukopča sve što ono može, s lakoćom na mjerenju moglo pokazati gotovo tri petaflopsa!

Treći je lanjski prvak, IBM-ova Roadrunner sa 1,05 petaflopsa u nacionalnom vojnom istraživačkom centru u Los Alamosu.
Najvažniji je dojam da Kina napreduje golemim koracima u količini instaliranih superračunala - na popisu od 500 ih je čak 24, a među prvih deset čak su dva. Tako se Kina izjednačila na petom mjestu s Njemačkom, a ispred su na popisu ostali još samo Japan, Francuska, Velika Britanija i SAD. Što to ipak znači kaže da je najsnažnije britansko računalo snage od samo 0,27 petaflopsa, a ta zemlja na popisu ima 38 superračunala.

Brza računala sve se više koriste za prirodoslovne znanosti, razvoj novih tehnologija i materijala, simulaciju stvarnoga svijeta te prognoze među kojima su najkaotičnije meteorološke. Vojska i obavještajci ih također koriste, ali o tome manje objavljuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije