Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOMetar

Testirajte brzinu interneta i kvalitetu usluge mobilnih operatora

mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
29.06.2020.
u 11:40

HAKOMetar je besplatna aplikacija koja sada nudi i prvih deset mjerenja u mjesecu bez ‘trošenja’ podatkovnog prometa.

Vjerojatno ste do sada već bezbroj puta odlučili provjeriti svoju internetsku mrežu i njezinu brzinu putem nekih od mjerača koji su dostupni online. No možda niste znali da HAKOM, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, ima svoju aplikaciju za mjerenje brzine, ali i kvalitete usluge uz niz dodatnih funkcija.

HAKOMetar je besplatna aplikacija koja sada nudi i prvih deset mjerenja u mjesecu bez ‘trošenja’ podatkovnog prometa.

Dakle, kako nam pojašnjavaju u HAKOM-u, mjerenje ne ulazi u ugovorenu podatkovnu tarifu za prvih 10 mjerenja u mjesecu. Ono što korisnici moraju napraviti jest ažurirati, odnosno preuzeti novu verziju aplikacije koja je dostupna za Apple uređaje u njihovoj online trgovini, te u Google Play Storeu za sve one koji koriste mobitele s operativnim sustavom Android.

Foto: ''

Prvih 10 mjerenja HAKOMetrom u mjesecu tretirat će se kao besplatan promet koji neće „trošiti“ podatke iz tarife, za razliku od drugih sličnih aplikacija poput Speedtesta koji to čine.

HAKOMetar mjeri brzine uploada, downloada i ping mobilne mreže ili Wi-Fi signala poput drugih alata, ali i mnoge druge parametre mreže. Mjerenje Wi-Fi signala pokazuje kakav bežični internet imamo u našim domovima ili na radnom mjestu i u stvari prikazuje najmanju vrijednost isporučenih brzina fiksnog interneta.

Posebnost ove aplikacije je što se sva mjerenja prikazuju i na karti i tako čine javni prikaz kvalitete pokrivanja svakog operatora temeljenog na korisničkim mjerenjima. Svaki korisnik, neovisno o tome na kojoj je mreži, može na karti kliknuti na mjesta označena točkama. Zelena područja označavaju izvrsne mreže, dok su narančaste nešto slabije, a crvene već kritične brzine interneta.

Foto: Screenshoot Youtube

Sam pogled na kartu odmah vam daje uvid gdje je možda mobilni signal nešto slabije kvalitete, s tim da vam, kliknete li na oznaku, pokazuje na kojoj je mreži mjereno i kakav je rezultat.

Dakle, uz prikaz svakog mjerenja na karti, sva se mjerenja i automatski statistički obrađuju. Tako je moguće vidjeti kolika je bila prosječna izmjerena download i upload brzina svakog mobilnog operatora ovisno o tehnologiji (2G, 3G ili 4G mjerenja) u nekom razdoblju ili koliki je bio „ping“ (kašnjenje) signala.

Osim toga, mjerenja možete prilagoditi kako želite. Sami u postavkama možete odrediti razdoblje, vrstu tehnologije, ali i pojedinog operatora.

Prikaz na karti zgodan je način provjere kakav je signal pojedinog operatora na nekom području, te u konačnici može olakšati odabir između pružatelja usluga. Javni prikaz mjerenja i statistike mogu se pronaći na poveznici, a aplikacija je besplatna i dostupna za iOS i Android uređaje.

Foto: Screenshoot Youtube

Da bi cijela priča oko mjerenja kvalitete i brzine mreža bila relevantna, naravno, potrebno je što više mjerenja. Stoga je HAKOM i omogućio da prvih 10 mjerenja u mjesecu doista budu besplatni, jer svako mjerenje mora potrošiti određenu količinu podataka iz tarife koju imate.

Ovim besplatnim mjerenjima brzine interneta i kvalitete mreža dobit će se pravi uvid u stanje mobilnih mreža, ali i Wi-Fi signala. Inače, mobilne mreže u Hrvatskoj, prema nizu neovisnih mjerenja koja su provedena u posljednjih nekoliko godina, uglavnom pokazuju da su mreže kvalitetne. U usporedbi s europskima u samom smo vrhu kad je riječ o kvaliteti mreža. Ipak, uvijek postoje oni dijelovi države gdje je signal slabiji, a internet sporiji. Budući da su tri mobilna operatora koja postoje u Hrvatskoj  (HT, A1, Tele3) visokokompetitivni, vjerojatno neće dopustiti da se pokaže kako je upravo njihova mreža na nekom području nedovoljno brza ili manje kvalitetna, stoga mjerenja mogu imati i dodatnih dobrobiti u vidu ‘popravka’ mreža i dodavanja kapaciteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije