Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Istraga FBI-a: Kineski državljanin uhićen u istrazi mogućeg prijenosa softvera u Kinu

Viđen je kako baca oštećeni tvrdi disk u kontejner ispred svog stana
29. kolovoza 2020. u 07:52 1 komentara 623 prikaza
Ilustracija
Foto: Pixabay

Kineski državljanin koji je radio na kalifornijskom sveučilištu uhićen je i optužen za uništavanje tvrdog računalnog diska tijekom istrage FBI-a o mogućem prijenosu osjetljivog softvera u Kinu, priopćilo je u petak američko ministarstvo pravosuđa.

Dostava paketa FBI istražuje napad Ubijen sin savezne sutkinje: Naoružani napadač prerušio se u dostavljača pošiljaka

Guan Lei (29) iz Alhambre u Kaliforniji, istraživač sa Sveučilišta u Kaliforniji u Los Angelesu, uhićen je nakon što je u srpnju viđen kako baca oštećeni tvrdi disk u kontejner ispred svog stana, navodi se u priopćenju odjela.

"Guan se istražuje zbog mogućeg prijenosa osjetljivog američkog softvera ili tehničkih podataka na kinesko Nacionalno sveučilište za obrambenu tehnologiju" i lažno negira svoju povezanost s kineskom vojskom u zahtjevu za vizu i u intervjuima sa saveznim agentima, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

raspisana međunarodna potjernica Otkriven identitet traženog ruskog hakera: Krao povjerljive dokumente, sumnjiči ga i FBI

U izjavi nije rečeno kad je započela istraga.

Guan se u petak prvi put pojavio pred sudom, a sudski postupak zakazan je za 17. rujna, navodi se u izjavi. Kazneno djelo uništavanja dokaza ima maksimalnu kaznu od 20 godina u saveznom zatvoru.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Tihomir65:

    Istraga FBI-a: Kineski državljanin uhićen u istrazi mogućeg prijenosa softvera u Kinu. Amerika je prava nema Sibira ali za sitnicu i bez dokaza se lako 20 godina zaradi Njemci vjeruju da najmanje 1/3 zatvorenika i koji su na doživotne kazne ... prikaži još! kazne osuđeni su nevini ....