Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apple iznenadio

iPad i iPhone s novim OS-om dobili višezadaćnost i mnogo drugog

iPhone OS 4 (1)
Foto: AFP/Reuters
1/5
09.04.2010.
u 00:10

Prodaja iPada u prvim danima u SAD-u polučila je izniman uspjeh, u svijetu prodaja počinje krajem travnja, a u nas, nagađamo, u lipnju. Svi će dobiti novi OS!

Samo pet dana poslije početka prodaje iPada Apple je 8. travnja programskim kućama, skupinama i pojedinačnim programerima predstavio četvrtu inačicu iPhone-ova OS-a (operativnog sistema), programske jezgre koja upravlja osnovnim funkcijama njihova pametnog telefona, modelom iPoda Touch i, dakako, novotarije iPada. Taj je osnovni softver i "domaćin" programima nezavisnih proizvođača, a oni, žele li iskoristiti sve što OS nudi, moraju ga dobro upoznati iznutra.
Prošla je točno godina dana otkako je tvrtka predstavila treću inačicu, a od predstavljanja iPhonea udomaćilo se da se svake godine korisnicima automatski obnovi osnovni program koji već postojećim uređajima koji vlasnici već koristi pridodaje novu funkcionalnost. Proizvođačima softvera ta je inačica dostupna već od jučer, a vlasnicima uređaja OS će se automatski obnoviti u lipnju.

Uređaj koji sam postaje sve bolji
Po tradiciji, nova inačica softvera od postojećih uređaja načini nove, pri čemu se ne diraju navike koje su korisnici već stekli. Steve Jobs kaže da će sve novosti perfektno raditi na iPodima i iPhoneima starima dvije godine, a dakako i na posve novom Padu. Na starijima "ne baš sve". To se vjerojatno odnosi na uređaje koji nemaju ugrađen GPS-čip i kompas. Vlasnicima starijih iPhonea i tako su istekli dvogodišnji ugovori, pa si pri njihovu produživanju lako mogu priuštiti novi.

Sedam je glavnih novosti između 1500 unapređenja. Najvažnijija je višezadaćnost (multitasking), najveća zamjerka svim dosadašnjim uređajima.
Prilično je praktično da se prekine zvuk radija ili izvođenja glazbe kada zazvoni telefon, ali je to bilo posve besmisleno kad netko poželi napisati SMS ili odgovoriti na elektroničku poštu. Također je nepraktično što GPS-čip, čim se promijeni program, prestaje primati satelitski signal i voditi računa o položaju vlasnika.

- Glavna teškoća zbog koje dosad nismo uveli višezadaćnost bilo je to što nekoliko programa koji usporedno rade troše mnogo više struje - rekao je Steve Jobs.
- Nismo je htjeli uvesti sve dok to ne riješimo i to tako da se korisnik ne mora zamarati za mnoge zamršenim podešavanjima. To ljudi većinom ne rade, a mi se ne bismo mogli obranti od primjedbi da nam jedno punjenje baterije traje kratko. Od lipnja to neće biti tako zahvaljujući ugrađenom rješenju - rekao je Jobs.
Sljedeća mala revolucija je VoIP, internetsko telefoniranje. Već sada devet od deset američkih inozemnih telefonskih razgovora ide "besplatno", na internetu, umjesto da se telekomima praća teritorijalni harač, roaming. Stiže aplikacija za Skype koja koristi sve što može iPhoneov novi OS. Apple ju je dosad odbijao najvjerojatnije taktizirajući sa svojim glavnim partnerom u SAD-u AT&T-om.

Navigacija pomoću GPS-a bila je priličan žderač energije. Zabunom zaboraviti zatvoriti navigaciju među usporedno otvorenim aplikacijama moglo bi biti neugodno iznenađenje: da je uređaj ugašen kada to vlasnik najmanje želi. Sada će se iPhone sa zahtjevne satelitske navigacije, prebačen u pozadinu, i sam prebaciti na mnogo manje energetski zahtjevnu navigaciju uz pomoć mobitelskih repetitora.
S novim sustavom mapa možete imati tisuće programa, a da održavanje reda među njima nije osobita gnjavaža. Samo se sličica jedne srodne aplikacija navuče preko druge i već se automatski stvori mapa s prikladnim imenom. Slično elegantno objedinjavaju se i mnogi računi elektroničke pošte. I iBooks stiže na iPhone: jedan vlasnik moći će svoje kupljene knjige imati dostupne na više uređaja, iPadu, iPhoneu, iPod Touchu.

S Forbesovoa popisa 80 posto tvrtki
Osjetno su poboljšane i osobine namijenjene tvrtkama. Šef softvera Scott Forstal tvrdi da je 80 posto tvrtki s Fortuneova popisa 500 najvećih za korporativnu komunikaciju koristi iPhone. Među njima su enkripcija, upravljanje mnoštvom kompanijinih uređaja s jednoga mjesta, automatsko bežično unapređivanje tvrtkinih posebnih aplikacija, više računa Exchangea na istom telefonu, sukladnost s Exchangeom 2010...

Za igrače je organiziran Game Center, podloga na kojoj se mogu organizirati igračke društvene mreže. To i ne čudi jer je za te uređaje dosad napravljeno čak 50 tisuća igara.
Najvažnija novost za svijet biznisa jest sustav oglašavanja iAd. Mnoge će usluge postati jeftine i besplatne, ali oglasi moraju biti nenametljivi, interaktivni i zabavni. Sustav za oglašavanje ugrađen je u jezgru pokretačkog programa, pa se neće moći dogoditi da autori igara, kako je rekao Jobs, u svoje igre ugrađuju oglase "koji su pušiona". Međutim, otvaraju se mogućnosti za diskretno, ali privlačno oglašavanje koje se izvodi u HTML-u 5, a to je tržište koje starta s milijardom oglasa plasiranih svakoga dana kroz Appleov sistemski kanal. Pokazana su dva vrlo zabavna primjera oglasa, mali za film Toy Story 3, a veliki za Nike. Apple će oglašivačima ostavljati 60 posto prihoda od oglasa, slično kako 70 posto čistoga prihoda ostavlja proizvođačima softvera.

I još svježe brojke
Do četvrtka u maloprodaji je prodano 450 tisuća iPada. Svjetska prodaja počinje krajem travnja. Vjerujemo da bi u Hrvatsku iPad mogao doći u lipnju, s novim OS-om. Dosad su vlasnici iPada kupili 600 tisuća knjiga, 250 tisuća još prvoga dana. Prvoga su dana vlasnici iPada skinuli više od milijun programa, u četiri dana 3,5 milijuna. Ukupno je skinuto više od 4 milijarde programa od 185 tisuća koliko ih se sada nudi. A već je 3500 programa napravljeno samo za iPad.

Čini se da je predstavljanjem novoga OS-a opet zagorčan život proizvođačima uređaja koji su oblikom slični iPadu, ali ako rade pod Windowsima ili nekoj inačici Linuxa, poput Googleova Androida, oni se s izdržavanjem jednom napunjene baterije ni izdaleka neće moći nositi i iPadom. Barem dva dana bez punjenja, to je potpuno novi životni stil.

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
14:00 11.04.2010.

So much for multitasking ! ...............

UK
Ugo Kajvez
13:59 11.04.2010.

A US nuclear sub rammed another ship causing nearly $70MILLION damage - while its navigator was listening to his iPod. . hahahaha ... . Nuke submarine crashes while navigator listens to iPod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije