Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na prvom mjestu

Indijci proizvode gotovo desetinu neželjene pošte na svijetu

'12.11.2008., Zagreb - Instalacija operativnog sustava Mac OS X na racunalo Apple Macbook. Photo: Marko Prpic/Vecernji list'
Marko Prpić/Pixsell
23.04.2012.
u 16:38

Čak 9,3 posto spama došlo je iz ili putem indijskih računala. Na drugom mjestu je SAD, a na trećem Južna Koreja

Indijci su svjetski prvaci u proizvodnji neželjene pošte - prestigli su čak i SAD, pokazao je izvještaj tvrtke Sophos za prvi kvartal ove godine. Gotovo desetina spama na cijelom internetu došla je iz ili putem indijskih računala. Dvanaest najvećih proizvođača spama na svijetu proizvodi više od polovice ukupne neželjene pošte, tvrde u Sophosu, tvrtki koja proizvodi softverska i hardverska rješenja za računalnu sigurnost.

Zanimljivo je da većina spama dolazi iz osobnih računala koja su hakeri napali i uključili u mrežu (botnet) kako bi njima mogli daljinski upravljati te ih koristiti za distribuciju spama. Upravo je neiskustvo novopečenih računalnih korisnika u Indiji, ali i drugim zemljama u razvoju, dovelo do češćih zaraza virusima te veće količine spama.

Količina neželjene pošte ipak se smanjila u odnosu na prvi kvartal prošle godine, za što je zaslužna učinkovitija računalna zaštita, ali i promjena taktike hakera koji sve manje koriste elektroničku poštu zbog njezine neučinkovitosti. Okreću se, naime, internetskim društvenim mrežama - Facebook i Twitter već su neko vrijeme na njihovoj meti, a u posljednje vrijeme sve češće koriste i noviji Pinterest.

Popis 12 najvećih proizvođača neželjene pošte prema Sophosu:

1. Indija (9.3%)

2. SAD (8.3%)

3. Južna Koreja (5.7%)

4/5. Indonezija (5.0%)

4/5. Rusija (5.0%)

6. Italija (4.9%)

7. Brazil (4.3%)

8. Poljska (3.9%)

9. Pakistan (3.3%)

10. Vijetnam (3.2%)

11. Tajvan (2.9%)

12. Peru (2.5%)

Ostale zemlje - 41.7%

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije