Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka

HT i Vipnet pustili u rad 4G mrežu, ali ne i usluge i uređaje

'23.09.2010., Zagreb - Predstavljen novi iPhone 4 koji ce se poceti prodavati od ponoci.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
23.03.2012.
u 20:30

Mobilna mreža četvrte generacije zasad će funkcionirati samo u središtima većih gradova.

I Vipnet i Hrvatski telekom u petak su objavili da su prvi pustili u rad prvu LTE mrežu u Hrvatskoj. No, iako su dva najjača mobilna operatora pustila u rad najnoviju mrežu, tek će, kako kažu i jedni i drugi u svojim priopćenjima, uskoro objaviti usluge koje će ponuditi korisnicima te uređaje na kojima će ta napredna tehnologija raditi. Naime, u Hrvatskoj još nema u prodaji niti jednog mobitela, odnosno smartphonea, koji ima mogućnost koristi se 4G mrežom.

Samo u centru grada

Oba operatora ponudit će LTE mrežu onim korisnicima koji žive u gradovima. HT je objavio da njihova LTE mreža funkcionira u središtima Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a iz Vipneta poručuju da će uskoro objaviti svoju kartu pokrivenosti. I jedni i drugi potrudit će se da što više gradova ima LTE.

Pravi LTE 2015.

No, da bi doista zaživjela mreža četvrte generacije u Hrvatskoj u svom punom obimu, treba se raspodijeliti takozvana digitalna dividenda, dodatni frekvencijski spektar oslobođen premještajem televizijskog signala, ali to moraju učiniti i sve susjedne zemlje. Stoga se očekuje da će pravi LTE u Hrvatsku stići tek 2015. godine. Za taj dodatni spektar bit će napravljena aukcija, koja bi se mogla uskoro i dogoditi jer se novac uplaćuje u državni proračun. Operatori su spremni na plaćanje unaprijed jer će im se to brojati kao investicija. A investicija je uvjet da se operaterima ukinu trošarine.

Smiješno je što se operatori natječu u tome tko je prvi testirao i tko je prvi pustio u rad mrežu dok nemaju definirane usluge ni uređaje, no ipak, s druge strane, pohvalno je da se utrkuju u novim tehnologijama.

LTE će korisnicima mobilnih uređaja omogućiti i do deset puta veće brzine za prijenos podataka. To znači da će se brže surfati internetom, brže skidati aplikacije, moći igrati igre u realnom vremenu te koristiti brojne aplikacije bazirane na novim Web 2.0 standardima.

Komentara 18

BO
boeing777
21:26 23.03.2012.

kada bi 3g mreža imala realni kapacitet koliko i nominalni možda bi i imalo smisla uvoditi 4g. a ovako jedva otvaram vecernji.hr, download brzina je beskorisna a ping je nenormalno velik - neupotrebljivo za išta ozbiljno

19
-1-9-1-1-
21:29 23.03.2012.

Da, LTE je brži... To će još potrajati dok bude više uređaja s LTE funkcijom. Ali iPhone nema LTE, zato me čudi zašto njih reklamirate!?!?

DR
drugPlenky
21:01 23.03.2012.

Ispravak krivog navoda. hT je odpustio 390 radnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije