Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hrvatska stagnira u ICT konkurentnosti – nalazi se na 54. mjestu

Od zemalja jugoistočne Europe najbolje pozicionirane su Makedonija (46) i Crna Gora (51) dok su ostale zemlje niže rangirane od Hrvatske
06. srpnja 2016. u 16:00 4 komentara 482 prikaza
Ivica Mudrinić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, Hrvatska se po ICT konkurentnosti nalazi na 54. mjestu, isto kao prošle godine, objavilo je danas Nacionalno vijeće za konkurentnost.

U ovogodišnje izvješće o informacijskoj tehnologiji na temu "Inovacije u digitalnoj ekonomiji" uključeno je 139 zemalja, a najbolje rangirane zemlje su Singapur, Finska, Švedska, Norveška, SAD, Nizozemska, Švicarska, Velika Britanija, Luksemburg i Japan.

Izvješće o informacijskoj tehnologiji, navodi se u priopćenju Nacionalnog vijeća za konkurentnost, daje obuhvatnu i mjerodavnu ocjenu utjecaja ICT-a na konkurentnost zemalja i standard građana.

Indeksom mrežne spremnosti ocjenjuje se spremnost gospodarstva u korištenju ICT-a u odnosu na  ICT infrastrukturu, troškove pristupa i postojanje potrebnih vještina za optimalnu upotrebu, ali i na prihvaćanje i upotrebu ICT-a od vlade, gospodarstva i pojedinaca.

Također, ocjenjuje se poslovno i inovacijsko okruženje, politički i regulatorni okvir, kao i utjecaj ICT-a na gospodarstvo i društvo.

Hrvatska ove godine bilježi stagnaciju na rang-ljestvici, na 54. mjestu, s jednakom ocjenom 4,3 kao i protekle dvije godine.

Od zemalja jugoistočne Europe najbolje pozicionirane su Makedonija (46) i Crna Gora (51), dok su ostale zemlje niže rangirane od Hrvatske.

minecrafr KAKO POTAKNUTI RAST 'U školama treba igrati Minecraft, PDV ljeti trebamo povisiti na 27%, a ostatak godine smanjiti na 20%' Poslovni uzlet grada Poreča Poslovni uzlet grada Poreča U Istri je šansa za zaposlenje dva puta veća nego u ostatku Hrvatske

– Moramo biti nezadovoljni ukupnim rangom Hrvatske jer nije prekinut negativan trend. Stagnacija na ljestvici posljedica je odsutnosti sistemskih rješenja. Ponovno moramo konstatirati da je utjecaj okruženja važan, a on se ne mijenja željama, nego potrebnim reformama. Potrebno je stvoriti platformu kojom ćemo iskoristiti sinergijski potencijal skladnog djelovanja javnog i privatnog sektora u aktiviranju i korištenju ICT-a za podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i unapređenja javnog sektora. Krajnje je vrijeme da djelujemo u tom pravcu, jer već gubimo korak s naprednim dijelom svijeta – istaknuo je predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić

Ovogodišnja metodologija pri izradi Indeksa mrežne spremnosti sastojala se od 54 varijabli, od kojih su 27 varijabli kvantitativni podaci prikupljeni iz dostupnih međunarodnih izvora kao što su Svjetska banka, Ujedinjeni narodi i International Telecommunication Union (ITU). Preostalih 27 varijabli odnosi se na podatke prikupljene anketom mišljenja gospodarstvenika.

>> Hrvatska opet pala na svjetskoj ljestvici ICT konkurentnosti

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • BubyZG:

    Javio se čovjek koji je bio na čelu tvrtke tzv. "HT" ( čitaj DT ) koja je pretvorbenom prijevarom došla do vlasništva nad cjelokupnom kabelskom infrastrukturom i koja je godinama na tome žestoko zarađivala, kočila konkurenciju i sada se svi ... prikaži još! čude kako to da smo toliko nekonkurentni. Gdje, osim u viskourbaniziranim dijelovima velikih gradova ( zgrade i neboderi ), u Hrvatskoj postoji fiksni priključak za brzi internet ? Ako i postoji, isti je u vlasništvu "HT"-a !!!

  • markabecarina:

    Lopove Domoljubni. Prokletinjo izdajnička. Krepat ćeši ti , mada će ti u prokletu škrinju istresti sav opljačkani novac, pa ćeš ih u zemlji trošiti, izdajniče kamenjarski!!!!!!!!!!!!

  • Deleted user:

    Patent majstore,imaš i ti dobro umočene prste u toj ICT nekonkurentnosti. Ratni profiter,obmanjivač,,,šteta trošiti riječi.