Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOOGLE PLUS

Google predstavio svoj novi pokušaj 'udara' na Facebook

google  (1)
Foto: Google
1/6
28.06.2011.
u 23:36

Još je rano za reći je li Google konačno pronašao dobitnu formulu za kvalitetno pozicioniranje na tržištu društvenih mreža. No, čini se da je ovog puta doista riječ o zaokruženijem i kvalitetnijem proizvodu.

Nakon blamaže s Buzzom, internetski mogul Google reorganizirao svoju strategiju društvenih mreža i nakon dugo iščekivanja objavio svoju društvenu mrežu Google+. Iako se ne radi o društvenoj mreži baš poput Facebooka ili Twittera, definitivno je Google+ izravan Googleov napad na najvećeg rivala - Facebook.

Google+ se sastoji od palete društvenih alata i po tom se razlikuje od Facebooka i Twittera. Ovog puta nisu novi projekt "nalijepili na Gmail poput Buzza, nego su razvili zaseban pristup.

Svjesni da će teško parirati Facebookovim zbirnim listama prijatelja, Googleovi developeri su bazu virtualnim frendova rasporedili po različitim  grupama (prijatelji, obitelj, posao, suučenici), taj sustav se zove Circles (krugovi). Razvrstavanje po grupama ima i Facebook, no čini se da je Google našao spretnije rješenje.

Također, nudi se i nova verzija grupnog video chatanja. Pod nazivom Hangouts (druženje) taj vam alat omogućava video razgovor u realnom vremenu za do 10 osoba. Slika je samo unutar jednog prozora i brzo prelazi od jednog do drugog sugovornika, ovisno tko govori u tom trenutku.
Zamišljeno je da kad otvorite novu "sobu" za video chat automatski zapravo šaljete status svojim prijateljima da ste spremni za druženje/čavrljanje.  

Google+ omoguće i jednostavno dijeljenje fotografija, te njihovo označavanje (popularno tagiranje), ali i editiranje fotografije. Stream je pak niz obavijesti po uzoru na Facebookove feedove vijesti s profila vaših prijatelja. Stream će omogućavati dijeljenje fotografija, videa ili lokacija.

Cijelu paletu svih tih novih usluga Google priprema i kao aplikacije za mobilne uređaje, počevši sa svojim Android sustavom. Svaka fotografiju koju snimite mobitelom automatski će biti uploadana i na vaše računalo, spremna za daljnju distribuciju.

Još je rano za reći je li Google konačno pronašao dobitnu formulu za kvalitetno pozicioniranje na tržištu društvenih mreža. No, čini se da je ovog puta doista riječ o zaokruženijem i kvalitetnijem proizvodu, koji će korisnicima pojednostaviti komunikaciju, a ne samo postati novi napad na privatnost.

Sustav je za sada još u eksperimentalnoj fazi pa je otvoren samo užem broju korisnika koji su dobili pozivnicu.

Komentara 6

ZA
zagabria1
00:28 29.06.2011.

nije to novo, Tvinx.com socijalnu mrežu na tom principu ima već pola godine

SP
Spajki
00:56 29.06.2011.

developeri, frendovi, chatanje, editiranje, feedovi... pismenost je precijenjena ovih dana...

JD
jane doe 77
02:21 29.06.2011.

Ma daj nek prestanu više s tim društvenim mrežama, ima ih već previše...ne živi se život za računalom (makar neki to već rade).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije