Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Google povezuje Afriku i Europu novim podmorskim kabelom

Postavljanje tog podmorskog kanala bit će prvo koje će uključivati optičko prebacivanje na razini parova vlakana, umjesto tradicionalnog prebacivanja na razini valne duljine
28. lipnja 2019. u 16:39 1 komentara 110 prikaza
Google
Foto: Reuters/Pixsell

Google je u petak najavio postavljanje novog podmorskog kabela „Equiano“ koji će povezati Afriku s Europom u sklopu planiranog proširivanja infrastrukture za rad u računalnom oblaku.

Bill Gates IT INDUSTRIJA Gates za regulaciju tehno velikana

Equiano će povezati Južnu Afriku s Portugalom. Ime je dobio po afričkom piscu i abolicionistu Olaudahu Equianu koji je živio u 18. stoljeću. U memoarima piše da je rođen u Nigeriji a upravo će prema toj afričkoj zemlji vjerojatno biti postavljen prvi odvojak novog Googleovog kabela, trećeg međunarodnog kabela te tvrtke.

Google će sam financirati njegovo postavljanje a posao su povjerili Alcatel Submarine Networksu. Ugovor je potpisan u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

„Equiano će biti prvi podmorski kabel koji će uključivati optičko prebacivanje na razini parova vlakana, umjesto tradicionalnog prebacivanja na razini valne duljine“, tumače u blogu.

Google PRETRAŽIVANJE Google uvodi novitete, evo što će od danas biti dostupno

U protekle tri godine već su uložili 47 milijardi dolara u poboljšanje svoje globalne tehnološke infrastrukture. Equiano je njihova četrnaesta investicija u segmentu podmorskih kabela na globalnoj razini.

Tvrtka je u travnju dovršila projekt „Curie“, postavivši prvi privatni interkontinentalni kabel koji je povezao Čile s Los Angelesom.

Prošle su godine najavili i projekt postavljanja 6.600 kilometara dugog podmorskog kabela Dunant koji će preko Atlantika povezivati Francusku i SAD. Njegovo puštanje u promet očekuje se u idućoj godini.

Bill Gates OSNIVAČ MICROSOFTA Bill Gates priznao koja je njegova najveća pogreška

Podmorski kabeli okosnica su Interneta budući da se preko njih odvija 99 posto svjetskog podatkovnog prometa.

Mate Rimac održao sastanak s Vladom i predstavnicima Porschea i Hyundaija

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
  • midea:

    dokaz da nikakvi sateliti ne lebde oko zemlje kugle ... zašto ? .....zato što zemlja nije okrugla !