Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Google isključuje mogućnost upotrebe umjetne inteligencije u oružanim sustavima

Kompanija se suočila s valom nezadovoljstva radnika i aktivista zbog ugovora s američkom vojskom te su prošlog tjedna objavili da ga neće produljiti.
08. lipnja 2018. u 13:12 1 komentara 81 prikaza
Google
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Američki informatički div Google objavio je smjernice za primjenu tehnologije, uključujući i obvezu da neće koristiti umjetnu inteligenciju u oružanim sustavima.

Laboratorij UMJETNA INTELIGENCIJA Računalo bolje od dermatologa u uočavanju raka kože

Kompanija se suočila s valom nezadovoljstva radnika i aktivista zbog ugovora s američkom vojskom te su prošlog tjedna objavili da ga neće produljiti. U četvrtak je izvršni direktor Sundar Pichai iznio i sedam principa primjene umjetne inteligencije koje će Google ubuduće slijediti. Tako buduće namjeravaju sofisticiranu tehnologiju koja oponaša ljudsko ponašanje koristiti kako bi "pomogli ljudima u rješavanju urgentnih problema", poput predviđanja požara, pomoći poljoprivrednicima, dijagnosticiranja bolesti i sprečavanja sljepoće.

"Shvaćamo da tako moćna tehnologija otvara podjednako važna pitanja o njezinoj primjeni", istaknuo je Pichai na blogu.

"Razvoj i upotreba umjetne inteligencije značajno će utjecati na društvo u budućnosti. Smatramo da je naša odgovornost kao lidera na tom području da to jasno kažemo", poručio je.

google Pitanje morala Googleovi radnici ne žele da njihova tvrtka pomaže američkoj vojsci u ratovanju

Googleovi programi u segmentu umjetne inteligencije bit će osmišljeni kako bi se kreirale aplikacije koje će biti od koristi društvu i kako bi se izbjeglo stvaranje ili učvršćivanje nepravedne nejednakosti, naglasio je Googleov čelnik. Načela također predviđaju prioritet sigurnosti pri kreiranju i testiranju aplikacija koje bi trebale "odgovarati ljudima" i "uključivati načela zaštite privatnosti". Iz Googlea najavljuju i da će izbjegavati upotrebu tehnologija "koje su općenito štetne ili postoje šanse da bi mogle biti štetne", napisao Pichai na blogu.

To znači da će se izbjegavati "oružje i druge tehnologije čija je glavna svrha ili primjena izazivanje ozljeda ili izravno omogućavanje nanošenja ozljeda ljudima", kao i sustavi koji "prikupljaju ili koriste informacije za potrebe nadzora neusklađenog s međunarodno prihvaćenim normama". Google će također zabraniti upotrebu tehnologija "čija je svrha u suprotnosti sa široko prihvaćenim načelima međunarodnih zakona i ljudskih prava", najavljuje njegov čelnik. Dodaje ipak da iako Google neće koristiti umjetnu inteligenciju u oružanim sustavima, "nastavit ćemo surađivati s vladama i vojskom na mnogim drugim područjima", poput kibernetičke sigurnosti, obuke i potrage i spašavanja.

Šef Googlea Sundar Pichai i ekipa uglavnom su govorili o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju koji su sada još više integrirani u brojne servise i proizvode Googleov pomoćnik Kad robot preuzme vašu ulogu: javlja se na pozive, dogovara, naručuje...

Zaklada za elektronske granice (EFF) predvodila je otpor spornom Googleovom ugovoru s američkim ministarstvom obrane na projektu Maven a sada su izrazili zadovoljstvo novoobjavljenim smjernicama, ustvrdivši da predstavljaju "veliku pobjedu za načela etične primjene umjetne inteligencije".

"Čestitamo Googleovim radnicima i drugima koji su uložili velike napore kako bi uvjerili kompaniju da odustane od rada na Mavenu", objavio je EFF na Twitteru.

Mediji su izvijestili da su u Googleu naznačili da neće obnoviti ugovor vrijedan 10 milijuna dolara nakon što su se suočili s peticijom koju su potpisali deseci tisuća radnika. Smatra se ipak da konkuriraju drugim tehnološkim divovima, poput Amazona i Microsofta, za unosne ugovore s američkom vladom, uključujući i vojsku i obavještajne agencije, u segmentu "računalnih usluga u oblaku", napominje AFP.

Samsungov adut: Galaxy S9 donosi spoj blještavila zaslona i vrhunske kamere

[video: 25137 / Samsung Galaxy S9]

OKLAHOMA Na misu s oružjem: Ako osjete da su u opasnosti, građani mogu zapucati u bogomoljama Facebook Skandali ne štete Prihodi Facebooka skočili gotovo 50 posto, dobit još i više
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas