Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽRTVA TRGOVINSKOG RATA

Veliki udarac za Huawei: Najnoviji mobitel doći će bez Googleovih aplikacija

huawei
Foto: REUTERS/Kacper Pempel KACPER PEMPEL
1/2
29.08.2019.
u 13:25

Procjene su bile da bi učinak crne liste mogao rezultirati padom prodaje od 40 do 60 posto u inozemstvu, a dok su u Huaweiju procijenili da će rast prihoda biti manji za 10 milijardi dolara.

Google će  najnovijoj liniji  Huaweij mobitela – Mate 30 i Mate 30 Pro , koji svoju svjetsku premijeru ima zakazanu za sredinu rujna u Münchenu, uskratiti  svoje aplikacije poput Google Playa, Gmaila, Google Mapsa..., izvijestio je Bloomberg. 

Trgovinsko-špijunski rat između Sjedinjenih Država i Kine tako će dobiti svoju kolateralnu  žrtvu - Huawei Technologies Co..  Jer Google je potvrdio da nadolazećem  mobitelu Huaweija neće biti odobrena licencija na Googleove aplikacije. Kineski div, inače u svom rasporedu ima predstavljanje svoje najnovije i najmoćnije uzdanice Mate 30 18. rujna, što će mu biti prvo lansiranje flag-ship smartfona od kada je na crnoj listi SAD.
 Trumpova administracija nekoliko je puta nagovijestila da će ublažiti sankcije Huaweiju ostavljajući neizvjesnost u mogućnosti da radi s američkim dobavljačima čipova i softvera. No Google je sada rekao da njegove licencirane aplikacije neće biti na sljedećem uređaju, prenosi Bloomberg. Naime, nisu odgovorili na pitanje ni jesu li zatražili izuzeće. No i da jesu, kako piše Reuters
američko ministarstvo trgovine zaprimilo je ovaj tjedan više od 130 zahtjeva tvrtki za dozvole za prodaju američke robe kompaniji Huawei, ali nijedna im nije odobrena.

Foto: Reuters/Pixsell

Za Huawei, je to veliki udarac koji bi mogao u potpunosti potopiti očekivanja prodaje Mate 30 na tržištima izvan Kine.  Procjene su bile da bi učinak crne liste mogao rezultirati padom prodaje od 40 do 60 posto u inozemstvu, te da će ukupni prihodi biti manji 10 milijardi dolara.

"Huawei ne može opstati izvan Kine kao brend bez Googleovih aplikacija i usluga", izjavio je Anshel Sag, analitičar mobilne industrije u tvrtki Moor Insights & Strategy te dodao „Svi izvan zemlje znaju i navikli su na korištenje Google proizvoda,  softvera i usluga, čak i korisnici iPhonea. Za Huawei koji ih ne nudi svojim kupcima, to će biti veliki minus.

Androidova glavna privlačnost upravo jest njegov ekosustav aplikacija, kako Googleova, tako i dijela programerske zajednice. Bez mogućnosti isporuke uređaja s Googleovim vlastitim YouTubeom, Chromeom, Gmailom ili Google kartama, Huaweijeva ponuda bit će krnja. Što je još važnije, bez trgovine Google Play, koja je i sama licencirana Googleova aplikacija, Mate 30 Pro gubi pristup raznolikosti Androidovog ekosustava i zato postaje gotovo beskoristan.

U Kini Huawei već radi bez Googleovih aplikacija. Huawei je razvio vlastitu trgovinu aplikacija za mobilne uređaje i dodatne usluge, a kinesko se tržište također razlikuje zbog dominacije WeChata koji je za mnoge ljude preuzeo de facto operativni sustav. Dakle, uspon i vodstvo Huaweijeve kuće na domaćem tržištu pametnih telefona trebalo bi se proširiti uvođenjem novog uređaja, no ostatak svijeta bit će zakinut. Istina, Huawei je nedavno lansirao svoj operativni sustav Harmony koji bi trebao zamijeniti Androida, usto radi na operacionalizaciji karti, no sve još uvijek nije spremno. 

Foto: Reuters/PIXSELL

Kada se radi o ostalim Huaweijevim mobitelima, oni ne bi, bar zasada, trebali osjetiti ovaj Googleov udar i trebali bi imati sve kao i do sada, ono što će uslijediti jest da neće biti novog osvježenja Androida, odnosno da neće moći instalirati nove verzije.

Iako je SAD produžio 90 dana do konačnog ukidanja trgovinske razmjene Huaweija i SAD, učinili su to zbog svojih tvrtki koje su ovisile o Huaweijevim proizvodima. Taj rok ističe sredinom studenoga. U međuvremenu trebali bi se odviti novi razgovori na relaciji SAD - Kina.
 
A ako prevrtljivi američki predsjednik Trump ne smisli neki novi prekret u cijeloj stvari Mate 30 Pro bit će lansiran bez Googleovih licenciranih aplikacija, što je iznimno veliki udar na ovog kineskog tehnološkog diva. 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar rothmans
rothmans
14:08 29.08.2019.

Imam osijecaj da ce kinezi prezivjeti bez americkih aplikacija ali ce ih na kraju unistiti i to do bola! Uvije bolje prodje onaj tko se zadnji smije!

Avatar matalan
matalan
19:09 29.08.2019.

Bravo Trump vrati za otimanje Tibeta od tih expanzionista mao ce komunjara..dosta bofla...

WI
wivvyanny
15:39 29.08.2019.

A nista kupovati cemo kineske proizvode, i puniti dzepove Kinezima, a mi cemo pogasiti domace kompanije po zapadu, i milione radnih mjesta, i uciniti zapad od Kine, a od sebe Kinu, posto se o ovome tu radi, sa ovim domacim izdajnicima sto ih kotrljaju u Europu i generalno da osvajaju Zapad. Nije isto kada zapadna kompanija dodje u Kinu, i kada kineska dodje na Zapad. Zapadna njima dize standard u zemlji, a oni nama spustaju standard u zemlji, ako jos niste razumjeli o cemu se tu radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije