Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Kako prijaviti nepoželjan sadržaj na webu

Kada se radi o portalima, oni imaju administratore koji mahom samostalno čitaju komentare i reagiraju na prijave. Kada se radi o načinu uklanjanja nepoželjnog sadržaja, tehnologija zapravo nema pravi odgovor
19. siječnja 2018. u 13:53 5 komentara 974 prikaza
Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell

Ako smatrate da je sadržaj, post ili video koji je objavljen na nekom od internetskih društvenih medija, bilo mreža ili portala, ili na tražilici poput Googlea neprimjeren, uvredljiv, lažan..., možete ga prijaviti.

Marijana Grbeša STRUKA O DONOŠENJU POSEBNOG ZAKONA Regulacija govora mržnje ne smije se pretvoriti u cenzuru

Točnije, možete ga odmah označiti. Uglavnom se ta opcija nalazi u gornjem desnom kutu. Kada kliknete, ponudit će vam se opcije. Nudi se da uklonite sadržaj sa svojeg prikaza, označite ga kao spam ili pak da ga prijavite. Odlučite li ga prijaviti, stići će dodatno pitanje zbog čega. Tu mreže i portali daju različite mogućnosti, no uglavnom kao opciju nude i govor mržnje. Hoće li sadržaj biti uklonjen i kada, ovisi na čijoj se stranici nalazite. Facebook će u razmatranje prijavljenog sadržaja krenuti prije ima li više prijava. A tada će o tome odlučivati bilo algoritmi, bilo ljudi-administratori. Koliko će taj proces trajati, ovisi o njima, kao i ‘kazna’, odnosno suspenzija sadržaja ili cijelog profila. Moguće je i da uopće neće reagirati ma koliko god vi smatrali da ste u pravu. Nema pravila.

Slično se ponaša Twitter, dok YouTube brže reagira i uklanja sporne videouratke, naravno procijene li da ste ih s pravom prijavili. Google reagira najbrže, u razmatranje uzima i pojedinačnu prijavu i odgovara u roku od 24 sata s odlukom jeste li u pravu.

Kada se radi o portalima, oni imaju administratore koji mahom samostalno čitaju komentare i reagiraju na prijave. Kada se radi o načinu uklanjanja nepoželjnog sadržaja, tehnologija zapravo nema pravi odgovor u smislu promptnog uklanjanja, neovisno o kojem se razlogu radi. Sve se zapravo događa nakon što je šteta već počinjena, odnosno sadržaj je dostupan u online svijetu i može ga se dijeliti i kopirati. No, za sada, čišćenje unaprijed ne funkcionira na zadovoljavajući način, dok je u nekim situacijama poput streama videa i nemoguće.

radna skupina Vlada priprema poseban zakon kojim će kažnjavati govor mržnje na internetu Promjena Facebook naljutio izdavače, dionica pala 5 posto Aleksandar Stanković Komentar o širenju mržnje Stanković: 'Najjača sorta su mi fakultetski obrazovani krkani intelektualci'
Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
 • stefj:

  Ajd napokon se netko potrudio objasniti čitateljima bar otprilike kako to funkcionira. Tako da Facebook ne uklanja stvari sam od sebe, već to čine razni aktivisti iz Hrvatske i regije, kao što se uostalom i pisalo... Isti ti aktivisti su ... prikaži još! onda "neukim" ljudima objašnjavali da to nije tako i da nemaju pojma o tome kako npr. Facebook uklanja sadržaje... Veći problem je da nema sankcija za Facebook u slučaju uklanjanja sadržaja koji je neopravdano uklonjen, tako da oni koji rade cenzuru ne snose nikakve posljedice. Kao niti administratori na raznim mrežama... To vam dođe nešto kao porez, ide samo u jednom smjeru. Nema protuotrova...

 • Avatar Oberstleutnant
  Oberstleutnant:

  "region" ekipa...

 • Avatar babatero
  babatero:

  Do sada je bilo, ako se Hrvata uvrijedi bilo po vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti, ne postoji alat za uklanjanje sadržaja, jer taj sadržaj je šoroš i naručio i u postotcima platio, tek je na inzistiranje uvrijeđenog ponuđeno objašnjenje da je ... prikaži još! to satira. Prvo treba razlučiti oštricu sa koje se prelijeva ili mržnja ili satira. Na sudu će se svi moći pravdati da su humoristi, veseli i dobronamjerni, recimo kada pupavčevoj vojsci preplaćenoj od hrvatske sirotinje isprovocirani čovjek poželi odlazak u društva gdje bi ih još izdašnije uzdržavali kao svete krave, a oni još inspirativnije neka hraču po njima, ne bi se mjerilo istim metrom. Zar se zaista drži da je naš narod blesav i glup pa ne će uvidjeti plan kojim se Reuters pokušava zaustaviti na štetu zdravorazumskog čovjeka!