Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROFUSION

Novi koncept fuzijske elektrane korak je bliže komercijalizaciji

Foto: iter.org
28.11.2017.
u 20:56

U Dubrovniku se okupilo 80-ak vodećih stručnjaka za istraživanje fuzije koji su se tijekom trajanja konferencije bavili procesima numeričkog modeliranja kao ključnog preduvjeta razumijevanja procesa u budućoj fuzijskoj elektrani.

U Dubrovniku traje 25. konferencija europskog konzorcija za fuziju, EUROfusiona. Tema najvažnijeg europskog znanstvenog skupa o fuziji, često zvane i energijom budućnosti, u organizaciji Instituta Ruđer Bošković u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu njezino je numeričko modeliranje. No u Dubrovniku će se po prvi puta predstaviti i novi koncept fuzijske elektrane.

– Riječ je o konceptu u kojem se DEMO, dakle demonstracijska elektrana, dizajnira na način da se lakše uklopi u električni sustav, odnosno da bude čim bliže komercijalnoj verziji. Riječ je o pogonu od 500 MW koji bi se lakše uklopio u električnu mrežu, a ovim bi se pristupom skratile testne faze, obzirom da bi u međuvremenu bile testirane različite komponente, fizikalni procesi i materijali do razine komercijalne upotrebe. Odnosno upravo numeričkim modeliranjem bismo mogli predvidjeti niz procesa i tako smanjiti troškove i rokove izvedbe. I kod ITER-a, najvećeg i najnaprednijeg svjetskog eksperimentalnog reaktora koji je srce DEMO elektrane, koriste se također provjerene tehnologije, iako postoje napredniji, rekao nam je dr. Tonči Tadić.

Ovime smo tako korak bliže komercijalno upotrebljivoj fuzijskoj elektrani. Skup u Dubrovniku održava se pod predsjedanjem dr. sc. Tončija Tadića s IRB-a i prof. dr. sc. Dragana Poljaka s FESB-a, dok ga moderira zamjenik voditelja fuzijskog programa Europske unije Xavier Litaudon, koji je ujedno i voditelj programa konstrukcije prvog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) u konzorciju EUROfusion.

U Dubrovniku se okupilo 80-ak vodećih stručnjaka za istraživanje fuzije koji su se tijekom trajanja konferencije bavili procesima numeričkog modeliranja kao ključnog preduvjeta razumijevanja procesa u budućoj fuzijskoj elektrani. Upravo je predstavljanje novog koncepta buduće fuzijske elektrane ključan dio programa, a doprinos hrvatskih stručnjaka pod vodstvom prof. Dragana Poljaka matematičkom modeliranju plazme posebno je značajan u fuzijskom programu EU.

- Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) iz Splita u posljednjih nekoliko godina u više je navrata ugostio po 80 znanstvenika iz cijele Europske unije u sklopu tzv. Code Campa, gdje se okupljaju teorijski fizičari koji se bave razradom modela fuzijske elektrane. To potvrđuje važnu ulogu koju naši znanstvenici imaju u području matematičkog modeliranja plazme, što je iznimno važno i za razvoj ITER-a i buduće fuzijske elektrane DEMO. Veliko mi je zadovoljstvo što će upravo kolega Dragan Poljak iz FESB-a na ovoj konferenciji predstaviti modele kretanja plazme u fuzijskom reaktoru u ime fuzijskog programa čitave EU. To je priznanje FESB-u i hrvatskom fuzijskom programu, izjavio je supredsjedatelj konferencije dr. sc. Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković.

Komentara 2

DU
Deleted user
21:17 28.11.2017.

hibridna elektrana.

DU
Deleted user
12:06 01.12.2017.

Tonči Tadić-jedini nuklearni fizičar pravaš......bwahahahahahahaha.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije