Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Musk dobio odobrenje: Od New Yorka do Washingtona za 29 min

Vizionar i inovator Musk, osnivač i vlasnik tvrtki Tesla i SpaceX, zagovara razvoj futurističkih, magnetski levitirajućih "HyperLoop vlakova"
21. srpnja 2017. u 11:28 1 komentara 1560 prikaza
Hyperloop
Foto: Hyperloop
Pogledajte galeriju 1/8

Poduzetnik Elon Musk u četvrtak je objavio da je primio "verbalno odobrenje vlade" za izgradnju podzemnog transportnog sustava - HyperLoop - između New Yorka i Washingtona, iako nije naveo tko mu je to točno odobrio i kako bi se jedan takav projekt realizirao, prenosi Reuters.

Kiborg BUDUĆNOST JE OVDJE Elon Musk razvija tehnologiju 'downloadanja' misli u mozak

Vizionar i inovator Musk, osnivač i vlasnik tvrtki Tesla i SpaceX, zagovara razvoj futurističkih, magnetski levitirajućih "HyperLoop vlakova" koji bi jurili vakuumskim tunelima koji bi, kako tvrdi, bili učinkovitiji i brži od sadašnjih TGV-a. Musk je izračunao da bi putovanje od oko 350 kilometara od New Yorka do Washingtona trajalo svega 29 minuta.
 
Kako bi ostvario svoju ideju o mreži transportnih tunela, Musk je nedavno osnovao tvrtku The Boring Company. Prema njegovoj zamisli, putovanje u vakuumskim cijevima na magnetskim jastucima, čime bi se izbjeglo usporavanje zbog tlaka zraka ili trenja kotača na tračnicama, bilo bi brže i jeftinije te je već niz start-upova počeo raditi na razvoju tehnologije, ne obazirući se na troškove i praktičnost izvedbe.
 
Za opsežnije infrastrukturne projekte obično se traže vrlo složena odobrenja na raznim razinama vlade i obično koštaju milijarde dolara. Predsjednik Donald Trump u ožujku se sastao s Muskom koji je upravo osnovao spomenutu tvrtku. Musk također razmišlja o slanju misije na Mars. Direktor gospodarskog savjeta Bijele kuće Gary Cohn je u travnju pohvalio Muskovu ideju o izgradnji transportnih tunela na gusto naseljenoj istočnoj obali SAD-a i području Los Angelesa.

Elon Musk s majkom Maye SVEMIRSKI TURIZAM Elon Musk – sanjar koji poseže za Mjesecom i zvijezdama Robot APOKALIPTIČNO PREDVIĐANJE Elon Musk: Prijeti nam revolucija strojeva, samo je jedan način da čovječanstvo preživi! solarni krov, tesla, kuća LJEPŠI OD KLASIČNIH CRIJEPOVA Elon Musk opet mijenja svijet: Predstavio novu generaciju solarnih panela
Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade