Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Dronovi će moći letjeti i noću iznad naseljenih područja

Neki vlasnici bespilotnih letjelica protive se odredbi da je najmanja dob za pilote dronova do pet kilograma samo 16 godina.
28. lipnja 2018. u 13:38 3 komentara 1279 prikaza
Dronovi
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Hrvatskoj je oko 1100 registriranih korisnika sustava bespilotnih zrakoplova ili dronova, a njihov broj raste svakodnevno. Stvarni broj dronova u biti je teško procijeniti jer mnogi njihovi vlasnici nisu ih prijavili nadležnim institucijama. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo zbog sve većeg broja dronova i njihove sve naprednije tehnologije koja se brzo i stalno mijenja krenula je izradu nacrta izmjena Pravilnika o bespilotnim zrakoplovima.

Croatia Airlines Dash Croatia Airlines: Dashevi su 99,3 posto pouzdani, što je bolje od svjetskog prosjeka

Prilagodba sustavu EU

U Agenciji kažu da je glavni razlog izrade novog Pravilnika rješavanje problema uočenih od primjene postojećeg Pravilnika iz 2015. te prilagođavanje nacionalnog sustava budućem sustavu Europske unije, nacrtom izmjena Pravilnika predviđeno je proširenje njegove primjene na bespilotne zrakoplove bez obzira na njihovu težinu i brzinu koju mogu postići pa tako će se odnositi i na zrakoplovne igračke, rečeno je na jučer održanoj radionici o novom Pravilniku koji je organizirala Agencija. Prema novom Pravilniku, dronovi bi mogli letjeti i noću, visina njihova leta ograničila bi se na 120 metara, a jasnije se određuje i zabrana letenja iznad skupine ljudi – primjerice na koncertima ili stadionima. Najviše polemike na radionici, na kojoj su sudjelovali i brojni operateri i vlasnici bespilotnih letjelica, povela se oko odredbi da je za pilote dronova mase manje od pet kilograma, kojima je dozvoljeno letenje i iznad naseljenih područja, propisana minimalna dob od 16 godina.

Zone zabrane letenja

Neki od sudionika radionice jasno su rekli da je pogrešno djeci dozvoliti da dronovima upravljaju iznad gradova. Iz Agencije su im odgovorili da će gradovi sukladno nadolazećoj uredbi EU moći definirati zone zabrane letenja.

Dronovi
1 / 22
Zagreb: Ministar Tolušić potpisao ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava
NAJAVLJENE PROMJENE Ikea će do 2020. obustaviti prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu Novi Pravilnik o napredovanju učitelja, nastavnika i odgajatelja nije se mijenjao 23 godine Stiže novi pravilnik o napredovanju i nagrađivanju profesora
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • serđo12:

  Ne igrajte se!Svaki dron može bez problema pokrasti vrijednosti po stanu makar na 20.katu ukoliko mu je bilo koji prozor otvoren.a noć je za to još pogodnija!

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Do 5 kg ? Imam dron i smješno se ti mulci bune o kilaži drona znajući da svi dronovi novije generacije imaju ugrađenu kameru rezolucije 2 ili 4 K a jedino ako bi traktor prebacivali s njive na njivu ?

 • ujo41:

  problem je u tom da netko ne snimi svinjarije političara a to nije teško...