Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost I tehnologija 2016.

Do kraja sljedeće godine i u Zagrebu će biti i pokoji 3D print studio gdje ćete moći isprintati kućne potrepštine

16.10.2013., Rijeka - Prof. dr. Sven Maričić s Tehnickog fakulteta, znanstvenik koji je prvi u Hrvatskoj poceo primjenu 3D printera u kirurgiji. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/2
31.12.2015.
u 22:00

Sljedeća godina u tehnološkom i znanstvenom smislu zasigurno će donijeti cijeli niz noviteta i otkrića

Predviđanje budućnosti nikada nije bilo jednostavno, no neminovno je da sljedeća, 2016. godina, u tehnološkom i znanstvenom smislu donosi cijeli niz noviteta i otkriće. Ljudsko znanje eksponencijalno se uvećava, a s brojnim novim spoznajama drastično se uvećava i broj novih naprava, uređaja i tehnologija koji su do sada bili gotovo nezamislivi, a koji će, nakon sljedeće godine, prije ili kasnije, ući u naš svakodnevni život.

Tijekom 2016., gotovo je sigurno, bit će redefinirani i postulati proizvodnje i trgovine. Jedan od glavnih uređaja, koje do sada većina nije nikada ni vidjela uživo, a koji će do kraja godine postati sveprisutni, jesu 3D printeri. Uz pomoć ovih uređaja, koji rastopljenom plastikom ili metalom ispisuju ili bolje reći stvaraju predmete na temelju nacrta pohranjenih u računalu, u sljedećih dvanaest mjeseci počet će se raditi gotovo sve. Više nećete tražiti spojnicu za vodovodnu cijev u trgovinama niti ćete naručivati rezervni dio za svoju pokvarenu perilicu rublja na eBayu. Do kraja sljedeće godine, gotovo je sigurno, u Zagrebu će biti i pokoji 3D print studio koji će vam željeni dio isprintati na temelju nacrta skinutog s interneta. Uostalom, to će biti tek međufaza, za nekoliko godina većina kućanstava imati će vlastiti 3D printer, baš kao što gotovo svako domaćinstvo danas ima računalo. Ili set alata kojim se izvode mali kućanski popravci.

Kupnja iz fotelje

Ujedno, posjeti trgovinama bit će sve rjeđi. Sljedeće godine dobar dio trgovine seli se iz fizičkih prostora na web. Naravno, i dalje ćete po svježi kruh ići u obližnju pekarnicu. Ali gotovo sve drugo bit će udaljeno samo klik mišem od vas. Ne samo odjeća, obuća ili tehnika, koja se i sada dobrim dijelom nabavlja u internetskim trgovinama, već i tako banalne stvari poput vrećice bombona, sredstva za čišćenje kupaonice, kuhinjskih krpa, kilograma telećeg mesa za sutrašnji ručak... Iduće godine trgovina će, u tehnološkom smislu, proći svoju renesansu, a trgovinama više neće biti bitno tko ima dobru adresu na prometnoj ulici, već čija se internetska adresa prva pojavljuje na Googleu nakon pretrage. Jer kupci se doslovno više neće ustajati iz svojih fotelja kako bi obavili i najjednostavnije nabave. Sve će dolaziti na kućnu adresu.

I pojam računalnih programa biti će 2016. uvelike promijenjen. Instaliranje velikih programa na računala, njihovo snimanje preko CD-a ili skidanje s interneta postati će stvar prošlosti. Ako budete trebali novi program za obradu teksta, videa ili zvuka, ako budete željeli novu igru, jednostavno ćete kupovati pravo korištenja sustava koji se nalazi u oblaku. Podaci će biti pohranjeni na serveru proizvođača, a lozinkom ćete dobiti pravo korištenja i obrade podataka bez digitalnog skidanja samog programa na svoje računalo. Ovaj pristup već je počeo koristiti Adobe s cijelim paketom programa, a sasvim je sigurno da će ga već za nekoliko mjeseci slijediti i ostali veliki proizvođači računalnih programa.

Novi lijekovi

Ujedno, uskoro će se, ali zasigurno tijekom sljedeće godine, razbuktati rat između Siri, Cortane, Google Nowa i Facebook M-a, odnosno rat između virtualnih pomoćnika, programa koji već sada na pametnim telefonima i osobnim računalima djeluju kao elektroničke sekretarice i osobni asistenti. Svi oni zadaci koje sada rješavaju ovi pomoćnici postati će puno složeniji, a umjetna inteligencija kojom se ovi programi pogone, predviđaju računalni eksperti, gotovo dvostruko naprednija nego danas.

Tehnološki zločini bit će u porastu, a osnovni tehnološki kriminal bit će krađa identiteta, što će žrtve pogađati ne samo gubitkom novca sa bankovnih računa nego i pooštrenim kontrolama i neugodnostima koje će prolaziti ako se njihovim digitalnim identitetom budu privremeno koristili zločinci a da žrtve toga nisu svjesne.

Sjedeće godine dolaze i velike inovacije vezane za čuvanje zdravlja i tjelesne kondicije. Očekuje se da će upravo 2016. biti godina prekretnica u pojavi uređaja koji se nose na tijelu, u obliku nakita ili odjeće, a koji će imati znatan utjecaj na očuvanje zdravlja. Pametni satovi nadzirat će puls i ritam rada srca korisnika, držat će pod nadzorom krvni tlak, upozoravati ga da posjeti liječnika ako uređaji očitaju bilo kakvu anomaliju. Aplikacije za pametne telefone koje dolaze na tržište sljedeće godine mjerit će korake svoga vlasnika i upozoravati ga kada je neophodno da se malo razgiba, prošeta ili počne baviti tjelesnom aktivnošću. Odjeća s ugrađenim senzorima nadgledat će opće stanje svoga vlasnika, a kada on posjeti liječnika, svi podaci preko USB priključka ili Bluetooth veze bit će preneseni na računalo i analizirani.

Može se očekivati da će se na tržištu pojaviti i cijeli niz novih lijekova za dijabetes, reumu i niz kroničnih bolesti, ali se očekuju i nova dostignuća na području liječenja sada smrtonosnih bolesti. Poput ebole, jer vjeruje se da će 2016. lijek za nju biti konačno odobren i u pušten redovitu proizvodnju.

Možda najveći i najrevolucionarniji tehnološki iskorak 2016. godine, slaže se većina futurologa, bit će napravljen u automobilskoj industriji.

Noviteti se kriju

Googleovi automobili bez vozača za sada su ograničeni na Kaliforniju, no iduće godine očekuje se njihov prodor i na ostatak sjevernoameričkog kontinenta te na područje Europske unije. Tehnologija je već sada toliko dobro razvijena da su Googleova autonomna vozila u stotinama tisuća prevaljenih kilometara dosad sudjelovala u samo nekoliko prometnih nezgoda, a i tada nisu bila kriva. U njih su se zabijala vozila za čijim su upravljačima sjedili ljudi. Početkom godine očekuje se prilagođavanje zakona na području SAD-a kojim bi se dopustilo ovakvim automobilima prometovanje na cestama diljem Amerike, a slične će uredbe morati biti donesene i u Europi.

Za sada je prijedlog da u autonomnom automobilu, kada jednom izađe na cestu, mora sjediti barem jedan putnik s vozačkom dozvolom koji bi mogao preuzeti upravljanje vozilom u slučaju opasnosti, no smatra se da su ovo samo prijelazne odredbe koje će uskoro biti ukinute. Baš kao što ćete, ako do sada nikada niste, ove godine zasigurno vidjeti 3D printer, tako ćete na ulici, prije ili kasnije, ali gotovo sigurno tijekom 2016., vidjeti i automobil bez vozača. A od trenutka kada se pojave na našim cestama do trenutka kada na njima prevladaju proći će relativno kratko vrijeme.

Automobili koji se oslanjaju na ljude vozače bit će pak znatno učinkovitiji. Ne samo da je Tesla najavio novi model električnog automobila, ovakvu vrstu pogona za 2016. najavljuje cijeli niz proizvođača kako bi se izbjeglo zagađenje i smanjila potrošnja fosilnih goriva. Cijene elektroautomobila još su uvijek enormno visoke, ali sljedeće godine, zbog razvoja tehnologije baterija i pohrane energije, njihova će cijena početi padati. Ujedno, automobili će postati kompatibilni i potpuno povezivi s Appleovim iOS-om i Androidom, a mnoge funkcije koje se kontroliraju preko upravljačke ploče vozila sada će biti moguće aktivirati pametnim telefonom. To su za 2016. već najavili Chevrolet i Hyundai, a ne treba sumnjati da će trend slijediti i ostali proizvođači.

Tu su i dronovi, bespilotne letjelice koje su do prije nekoliko godina bile čista znanstvena fantastika, dok ih sada posjeduje svaki bolje opremljeni fotostudio. Iduća godina bit će prekretnica u uporabi privatnih bespilotnih letjelica koje će uskoro biti korištene i za dostavu robe iz trgovine ili dostavu pizze naručene iz lokalne pizzerije.

Naravno, svi veliki igrači na polju tehnologije još uvijek kriju novitete kojima će zabljesnuti već za nekoliko dana. Prave smjernice u razvoju tehnologije bit će moguće vidjeti početkom siječnja na CES-u, sajmu tehnologije u Las Vegasu, i tada će se jasno vidjeti što je moguće očekivati 2016. godine, u kojem će se smjeru tehnološki noviteti kretati. No ne treba sumnjati da će već i sa sada najavljenim i poznatim prognozama sljedeća godina u smislu potrošačke tehnologije biti uzbudljiva kao gotovo nijedna godina do sada.*

>> Robot debitirao kao prognostičar vremena na kineskoj televiziji

Komentara 3

ZD
zg_dubrava
12:31 01.01.2016.

bernarde gledas previse sf-ova...izadji vani malo.

BU
BubyZG
14:05 01.01.2016.

Ne, još desetak godina ovoga neće biti tako masovno, 2016. SIGURNO ne !!

Avatar Honduras
Honduras
01:26 07.01.2016.

ovo kao da je pisalo dijete od 10 godina, koje je negdje pročitalo predviđanja za idućih 10 godina. i baš sve povjerovalo. 3-d printeri su već sada dostupni za kućnu upotrebu (počinju od 500$). ali još daleko vrijeme kada će se moći raditi ovo što novinar piše - kvaliteta tako izrađenih predmeta je uglavnom loša za iole ozbiljniju primjenu, a cijena suludo visoka u usporedbi sa standardno izrađenim predmetima. ta spojnica za vodu o kojoj piše u trgovini košta 2-3 kune, a isprintana 10x više. a čvrstoća joj je ni blizu one iz trgovine. a što se trgovina tiče - i tu novinar priča besmislice. još dugo, dugo godina trgovine neće nestati. tko normalan će kupiti cipele bez probe? ili hlače, rukavice, naočale, kapu.... uglavnom, ovaj novinar bi trebao malo pogledati stvarnost i spustiti se na zemlju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije